Search

Практичні заняття в установах та фірмах

Практичні заняття в установах та фірмах

Вивчаючи дисципліну «Вступ до спеціальності», студенти 11ЕК групи, спеціальностей 123 «Комп'ютерна інженерія» та 101 «Екологія» під керівництвом викладача Михайла Сопилюка 16 червня 2020 року стали учасниками змістовного практичного заняття у формі екскурсії.

Першим об'єктом нашої ознайомчої роботи став «Інтернет-центр». Заліщицької центральної міської бібліотеки. Роботу цієї установи презентувала директор бібліотеки Світлана Пукіш. Тут ми дізналися про історію створення, зміст діяльності, технічне оснащення та спектр інформаційних послуг, які надає «Інтернет-центр» і бібліотека. Відповідальна за роботу центру, бібліотекар Ольга Титор, колишня випускниця нашого коледжу, презентувала такі форми роботи, як:

- участь у проекті «Дія. Цифрова освіта»;

- участь у вебінарах Міністерства цифрової трансформації України та Української бібліотечної асоціації;

- проходження курсів цифровізації та реєстрації для безкоштовного навчання на платформі «Дія. Цифрова освіта»;

- практичне надання в Інтернет-центрі консультацій, індивідуіального навчання користувачів по роботі з Інтернет-ресурсами, самостійного пошуку інформаційних матеріалів.

Методист відділу інформаційно-бібліографічної та методичної роботи Марія Рудик провела для студентів екскурсію та ознайомила з підрозділами бібліотеки, книжковими фондами і методикою роботи з читачами засобами ІКТ.

Студентам коледжу запропоновано приймати участь у волонтерській роботі при «Інтернет-центрі» та запрошено для проходження переддипломної практики та інших форм співпраці.

Наступним об'єктом нашого заняття стала Заліщицька районна філія Тернопільського обласного центру зайнятості. Тут ми на практиці закріпили і перевірили свої знання з теми «Профоорієнтація та поведінка молодих фахівців на ринку праці». Нас гостинно зустрів директор цієї установи Михайло Гнатишин.

Провідний фахівець з профорієнтації Людмила Андрусик детально поінформувала про профорієнтаційну роботу, яка проводиться фахівцями філії з клієнтами. Розповіла про проведення діалогових майданчиків, методику підготовки до співбесіди з працедавцем, консультування, професійну перепідготовку, інформаційне та методичне забезпечення. Було продемонстровано роботу з клієнтами. Ми ознайомилися з технічним оснащенням центру, яке налічує кілька десятків одиниць ІКТ, периферійних пристроїв, спеціалізованого електронного обладнання. Продемонстровано сучасний зал для відео-конференції, серверну кімнату та робоче місце фахівця по обслуговуванню ІКТ установи. Нам було надано можливість поспілкуватися з фахівцями центру.

Третім об'єктом нашого практичного заняття стало відвідування приватного підприємства з обслуговування та реалізації комп'ютерної техніки. Його засновник Андрій Лукавецький, теж випускник нашого коледжу. Змістом діяльності цього підприємства є роздрібна торгівля комп'ютерами, периферійним устаткуванням і програмним забезпеченням у спеціалізованих магазинах, їх ремонт та обслуговування. Ознайомившись з матеріальною базою, студенти провели діалог, в якому дізналися про умови й особливості заснування підприємницької діяльності в сфері ІТ-технологій.

Обмін питаннями і відповідями торкнувся й таких сторін діяльності фахівця, як конкурентне середовище, співпраця з постачальниками, партнерами і клієнтами. Ми намагалися дізнатися й деякі «секрети» комерційної діяльності. В цій дискусії прийняли участь, крім Андрія Лукавецького і нашого викладача, студенти Володимир Мендик та Матвій Баскевич.

Заключним етапом нашого тригодинного заняття стала відвідання офісу дирекції Національного парку «Дністровський каньйон». В цій установі нас привітно зустрів директор Степан Миронюк та співробітники: Аркадій Сідоров (начальник відділу екологічної освіти) з працівниками відділу Уляною Іліщук і Лілею Червоногріцькою. Як виявилося А. Сідоров, колишній викладач, а його колеги – теж колишні випускниці Заліщицького коледжу, що було для нас особливо приємно. Для нас презентовано основні напрями діяльності цієї природоохоронної інституції, форми її роботи. Ми ознайомилися також з досвідом роботи по популяризації екологічної тематики серед молоді. Йшлося також і про нашу участь в заходах екологічного спрямування, які проводяться в коледжі та місті. Було відзначено тісну співпрацю з нашим коледжем, директор якого Володимир Глова є членом методичної ради цієї науково-природоохоронної установи, завдяки чому проводяться спільні конференції, семінари та інші заходи.

На завершення практичного заняття, в ході якого ми побували не лише в різних установах та фірмах, але й оглянули мальовниче місто Заліщики, студенти прослухали цікаву розповідь нашого викладача Михайла Сопилюка про історію та сьогодення Заліщик. Саме такі форми заняття краще формують у нас інтерес до обраної спеціальності та стимулюють до самоудосконалення.

Марія Угринюк, староста 11КЕ групи,

Фото: Андрій Мандзюк, студент 11КЕ групи

: