Із рубрики: «Я розповім Вам про…»
Про чуфу (земляний мигдаль)
Ця рослина відноситься до сімейства осокових. Інші назви - сить їстівна, земляний горіх і навіть земляний мигдаль через схожість смаку.
Насправді ж це не горіх. Їстівною частиною чуфи є бульби, які утворюються під землею на її корінцях.
Батьківщина цієї рослини - Північна Африка і Середземномор'я. Колись її активно культивували для харчових цілей. Наприклад, жителі Давнього Єгипту вирощували досить багато чуфи і готували з неї різні страви. Підтвердженням тому є знахідки археологів, які виявили бульби цієї рослини в єгипетських гробницях і датували їх II-III тисячоліттям до н.е.
Чим корисний земляний мигдаль?
Популярність чуфи зумовлена тим, що у горіха чуфа чимало корисних властивостей.
Властивості земляного мигдалю пояснюються складом бульб. Вони дуже поживні, калорійність чуфи становить 609 Ккал в 100 грамах. Горішки багаті білкамим, мікроелементами і вітамінами.
До складу бульбочок входять:
- олеїнова кислота;
- клітковина;
- фосфор, калій, магній;
- вітаміни, особливо групи B.
Чуфа не містить глютен, тому горіх спокійно можуть їсти люди, які його не переносять.
Слід зауважити, що, з одного боку, це джерело вітамінів, необхідних для нормальної роботи серця, шлунково-кишкового тракту, нервової системи, а з іншого - не варто налягати на земляні горішки тим, хто має проблеми з печінкою і надмірною вагою через високу калорійність чуфи і чималої частки жирів.
Як використовують чуфу?
Бульбочки, які ми називаємо горішками, за смаком і запахом схожі на мигдаль, вони досить щільні.
Отже, чуфу використовують:
- вживання горішків в сирому, і у висушеному, і у вареному, і в смаженому вигляді;
- додавання в кондитерські вироби як замінника мигдалю;
- виготовлення оршаду (один з національних напоїв Іспанії);
- приготування напою з обсмажених горішків земляного мигдалю;
- додавання меленої чуфи в салати і другі страви, що надає приємного мигдального аромату і горіховий присмаку і додає поживності приготованим стравам;
- як компонент в приготуванні в м'ясних та овочевих страв;
- приготування десертів (домашня халва, пиріг з чуфи).
Пропоную вашій увазі декілька рецептів приготування десертів і напоїв, які я вже перевірив на практиці.
Домашня халва.
Інгредієнти:
- стакан бульбочок чуфи;
- по дві третини склянки цукру і борошна;
- третину склянки молока,
- 3 столових ложки будь-якого рослинного масла (я використовував оливкове);
- кориця, ваніль за бажанням (я брав ванільний цукор – о,5 ч.л.).
Приготування:
- обсмажити чуфу та подрібнити за допомогою блендера або (краще кавомолкою);
- борошно обсмажити і змішати з меленими горіхами, додають туди ж масло.
- в молоко додати цукор, корицю, ваніль і кип'ятити на повільному вогні декілька хвилин;
- з'єднують все разом, ретельно перемішуючи;
- сформувати брикети халви.
Напій з обсмажених горішків.
Вважається натуральним енергетиком.
Приготування:
обсмажити горішки земляного мигдалю, подрібнити в кавомолці і варити 3-4 хвилини. За бажанням можна додати молоко, цукор, ваніль або корицю.
Оршад.
Він являє собою так зване мигдальне молоко. В честь цього напою в Іспанії навіть проводять щорічне свято.
Для приготування оршаду (або орчаду) підійдуть як свіжі, так і висушені бульби чуфи.
Приготування:
- сушені горішки замочити у воді на добу, щоб вони стали м'якшими;
- горішки подрібнити на м'ясорубці та залити кип'яченою водою у співвідношенні 1: 4;
- настоювати масу добу, після чого протерти її через сито з дрібними вічками.
Виходить освіжаючий напій, схожий на молочко, який п'ють холодним, додаючи за бажанням цукор, ваніль або корицю.
Олія з чуфи.
З чуфи отримують також і олію методом холодного пресування. Це дозволяє зберегти всі корисні і унікальні властивості рослини.
Вперше з земляного мигдалю олію добули ще близько чотирьох тисяч років тому в Єгипті. Її почали використовувати значно раніше, ніж оливкову.
Вона має золотисто-коричневий відтінок, насичений смак. Її активно використовують у виробництві косметичних засобів. За рахунок вмісту олеїнової кислоти, а також низькій кислотності, олія має неймовірний вплив на шкіру.
Олія володіє антиоксидантним впливом, гальмує старіння клітин, діє як антисептичний препарат, справляється з багатьма шкірними захворюваннями, живить і пом'якшує шкіру, робить її еластичнішою, усуває зморшки, надає силу й міць нігтям і волоссю.
Використання земляного мигдалю в лікувальних цілях.
Бульби та листя чуфи використовуються для підтримки здоров'я і профілактики деяких захворювань, а також в комплексному лікуванні різних захворювань.
Чуфа підвищує працездатність, зміцнює захисні сили організму, поліпшує настрій, стимулює роботу мозку, зниження рівень цукру в крові, очищає організм від токсинів.
Лікарські форми:
- напій з подрібнених бульб;
- чай з листя рослини;
- настоянки з листя і бульб;
- молочко з подрібнених бульб.
Коли корисна?
- цукровий діабет;
- проблеми в роботі шлунка і кишечника;
- відхилення в роботі нервової системи;
- простудні захворювання;
- необхідність зміцнення і підтримки імунітету;
- ослаблення організму після хвороб або несприятливих впливів.
Протипоказання:
На початку статті вже згадувалося, що властивості чуфи, корисні і потрібні для одних людей, можуть бути шкідливі іншим. Протипоказаннями для вживання земляного мигдалю є захворювання печінки і надмірна вага.
Викладач В.В. Гагалюк