Search

Про чуфу (земляний мигдаль)

Із рубрики: «Я розповім Вам про…»


Про чуфу (земляний мигдаль)


Ця рослина відноситься до сімейства осокових. Інші назви - сить їстівна, земляний горіх і навіть земляний мигдаль через схожість смаку.

Насправді ж це не горіх. Їстівною частиною чуфи є бульби, які утворюються під землею на її корінцях.

Батьківщина цієї рослини - Північна Африка і Середземномор'я. Колись її активно культивували для харчових цілей. Наприклад, жителі Давнього Єгипту вирощували досить багато чуфи і готували з неї різні страви. Підтвердженням тому є знахідки археологів, які виявили бульби цієї рослини в єгипетських гробницях і датували їх II-III тисячоліттям до н.е. 

Чим корисний земляний мигдаль?

Популярність чуфи зумовлена тим, що у горіха чуфа чимало корисних властивостей. 

Властивості земляного мигдалю пояснюються складом бульб. Вони дуже поживні, калорійність чуфи становить 609 Ккал в 100 грамах. Горішки багаті білкамим, мікроелементами і вітамінами.

До складу бульбочок входять:

  • олеїнова кислота;
  • клітковина;
  • фосфор, калій, магній;
  • вітаміни, особливо групи B.

Чуфа не містить глютен, тому горіх спокійно можуть їсти люди, які його не переносять.

Слід зауважити, що, з одного боку, це джерело вітамінів, необхідних для нормальної роботи серця, шлунково-кишкового тракту, нервової системи, а з іншого - не варто налягати на земляні горішки тим, хто має проблеми з печінкою і надмірною вагою через високу калорійність чуфи і чималої частки жирів.

Як використовують чуфу?

Бульбочки, які ми називаємо горішками, за смаком і запахом схожі на мигдаль, вони досить щільні. 

Отже, чуфу використовують:

  • вживання горішків в сирому, і у висушеному, і у вареному, і в смаженому вигляді;
  • додавання в кондитерські вироби як замінника мигдалю;
  • виготовлення оршаду (один з національних напоїв Іспанії);
  • приготування напою з обсмажених горішків земляного мигдалю;
  • додавання меленої чуфи в салати і другі страви, що надає приємного мигдального аромату і горіховий присмаку і додає поживності приготованим стравам;
  • як компонент в приготуванні  в м'ясних та овочевих страв;
  • приготування десертів (домашня халва, пиріг з чуфи).

Пропоную вашій увазі декілька рецептів приготування десертів і напоїв, які я вже перевірив на практиці.

Домашня халва.

Інгредієнти:

  • стакан бульбочок чуфи;
  • по дві третини склянки цукру і борошна;
  • третину склянки молока,
  • 3 столових ложки будь-якого рослинного масла (я використовував оливкове);
  • кориця, ваніль за бажанням (я брав ванільний цукор – о,5 ч.л.).

Приготування:

  • обсмажити чуфу та подрібнити за допомогою блендера або (краще кавомолкою);
  • борошно обсмажити і змішати з меленими горіхами, додають туди ж масло. 
  • в молоко додати цукор, корицю, ваніль і кип'ятити на повільному вогні декілька хвилин;
  • з'єднують все разом, ретельно перемішуючи;
  • сформувати брикети халви.

Напій з обсмажених горішків.

Вважається натуральним енергетиком. 

Приготування:

обсмажити горішки земляного мигдалю, подрібнити в кавомолці і варити 3-4 хвилини. За бажанням можна додати молоко, цукор, ваніль або корицю.

Оршад.

Він являє собою так зване мигдальне молоко. В честь цього напою в Іспанії навіть проводять щорічне свято.

Для приготування оршаду (або орчаду) підійдуть як свіжі, так і висушені бульби чуфи. 

Приготування:

  • сушені горішки замочити у воді на добу, щоб вони стали м'якшими;
  • горішки подрібнити на м'ясорубці та залити кип'яченою водою у співвідношенні 1: 4;
  • настоювати масу добу, після чого протерти її через сито з дрібними вічками. 

Виходить освіжаючий напій, схожий на молочко, який п'ють холодним, додаючи за бажанням цукор, ваніль або корицю.

Олія з чуфи.

З чуфи отримують також і олію методом холодного пресування. Це дозволяє зберегти всі корисні і унікальні властивості рослини.

Вперше з земляного мигдалю олію добули ще близько чотирьох тисяч років тому в Єгипті. Її почали використовувати значно раніше, ніж оливкову.

Вона має золотисто-коричневий відтінок, насичений смак. Її активно використовують у виробництві косметичних засобів. За рахунок вмісту олеїнової кислоти, а також низькій кислотності, олія має неймовірний вплив на шкіру.

Олія володіє антиоксидантним впливом, гальмує старіння клітин, діє як антисептичний препарат, справляється з багатьма шкірними захворюваннями, живить і пом'якшує шкіру, робить її еластичнішою, усуває зморшки, надає силу й міць нігтям і волоссю.

Використання земляного мигдалю в лікувальних цілях.

Бульби та листя чуфи використовуються для підтримки здоров'я і профілактики деяких захворювань, а також в комплексному лікуванні різних захворювань. 

Чуфа підвищує працездатність, зміцнює захисні сили організму, поліпшує настрій, стимулює роботу мозку, зниження рівень цукру в крові, очищає організм від токсинів.

Лікарські форми:

  • напій з подрібнених бульб;
  • чай з листя рослини;
  • настоянки з листя і бульб;
  • молочко з подрібнених бульб.

Коли корисна?

  • цукровий діабет;
  • проблеми в роботі шлунка і кишечника;
  • відхилення в роботі нервової системи;
  • простудні захворювання;
  • необхідність зміцнення і підтримки імунітету;
  • ослаблення організму після хвороб або несприятливих впливів.

Протипоказання:

На початку статті вже згадувалося, що властивості чуфи, корисні і потрібні для одних людей, можуть бути шкідливі іншим. Протипоказаннями для вживання земляного мигдалю є захворювання печінки і надмірна вага.


Викладач В.В. Гагалюк

: