Search

Гурткова робота - підгрунтя наукової та пошуково-дослідної діяльності студентів коледжу. Відкрите об’єднане засідання гуртків «Агрохімія» та «Землеробство з грунтознавством»

Тиждень агрономічних та інженерних дисциплін

Гурткова робота - підгрунтя наукової та пошуково-дослідної діяльності студентів коледжу. Відкрите об'єднане засідання гуртків «Агрохімія» та «Землеробство з грунтознавством»

26 травня 2022 року в рамках проведення тижня агрономічних та інженерних дисциплін відбулося спільне відкрите засідання гуртків «Землеробство з грунтознавством» (керівник І.С. Башта) та «Агрохімія» (керівник В.В. Гагалюк).

Тема засідання :«Стан грунтів навчально-дослідного господарства коледжу та шляхи підвищення їх родючості».

В програмі засідання – доповіді учасників гуртків за результатами наукової та пошуково-дослідної роботи.

З доповіддю «Грунтове вкриття та характеристика грунтів коледжу» виступили викладач землеробства з грунтознавством Башта І.С. та студент Демчук Тарас.

Основні агрохімічні показники грунтів коледжу розкрили викладач агрохімії Гагалюк В.В. та студент Висоцький Дмитро.

Учасник гуртка «Землеробство з грунтознавством» Максимчук Надія ознайомила учасників засідання з питанням «Вбирна (поглинальна) здатність грунтів (ВЗ)». Вона розповіла, що вбирна здатність регулює поживний режим ґрунту, обумовлює нагромадження багатьох елементів живлення для рослин і мікроорганізмів, регулює реакцію грунту, обумовлює його водно-фізичні властивості.

Як логічне продовження попереднього виступу студент Мисевич Василь пояснив поняття «Грунтовий поглинальний комплекс (ГПК)» та «Ємність катіонного обміну (ЄКО)», а Гутман Вікторія пояснила екологічне значення поглинальної здатності грунту та повʼязала ці характеристики зі станом грунтів коледжу.

Однією із негативних, але важливих властивостей наших грунтів є кислотність грунту. Про її види, наявність кислих грунтів в навчально-дослідному господарстві коледжу, тенденції змін кислотності та шляхи її усунення розповів учасник гуртка «Агрохімія» Нагірний Владислав.

Шляхи підвищення родючості , виходячи з наданої учасниками засідання характеристики грунтів коледжу, розкрив студент Музичка Олександр.

Підсумок засідання (про важливість та необхідність покращення стану грунтів) підвели керівники гуртків Башта І.С. та Гагалюк В.В.

Присутні на засіданні заступник директора коледжу з навчальної роботи М.В. Сопилюк, завідувач технологічним відділенням Р.В. Андрусик, викладачі циклової комісії агрономічних та еколого-інженерних дисциплін при обговоренні засідання позитивно оцінили роботу гуртківців, відзначили важливість наукової та пошуково-дослідної роботи в підготовці майбутніх агрономів.

Ірина БАШТА,

Василь ГАГАЛЮК, керівники гуртків

 

: