Search

Спільна акція

Спільна акція

У всі часи знаходилися люди, що прагнули зберегти природну самобутність нашого краю.

Одним з ініціаторів такої діяльності був Микола Чайковський, лісничий 1949-1967рр. різних куточків південного Тернопілля. Пізніше працював в обласних природоохоронних структурах. Як інспектор Держуправління охорони природи М.П. Чайковський втілював в життя пропозиції польського вченого Вацлава Гаєвського і добився того, що у 1970 році під охорону було взято степові ділянки в урочищі Криве, Жежава і Обіжева.

Слід зазначити, що Жежавський державний ботанічний заказник, який підпорядкований Заліщицькому коледжу, перебуває в структурі Національного університету біоресурсів і природокористування України. Його створено у 1974 році на базі лісового урочища Жежава, яке розташоване на лівому березі Дністра поблизу села Зелений Гай. Найбільшу цінність заказника становлять реліктова клокичка периста, рідкісні ендемічні чагарники спіреї польської, рокитника подільського і різнокольорового та реліктів- дерену справжнього, вишні кущової, чорниць. Також є значні зарості барвінку малого- цінної лікарської рослини. І саме в складі наукової експедиції 1997 року був геолог і лісівник М.П. Чайковський, 100-річчя з дня народження якого 2 вересня мали можливість відзначити студенти ІІ курсу спеціальності 101 «Екологія» ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України.

Разом із викладачами Галиною Фреяк, Валентиною Перит та працівниками національного природного парку «Дністровський каньйон» в офісі урочисто відкрито куток, присвячений досліднику природи.

Виступили заступник директора- головний природознавець Володимир Чубатий, начальник науково-дослідного відділу Парку Олександр Вікирчак і наш студент 21 групи Анатолій Петрас.

Адже саме студентам цікаво досліджувати діяльність таких видатних українських природодослідників та природоохоронців, як Микола Петрович Чайковський, пам'ять якого ми сьогодні вшановуємо.

Підготували: Валентина ПЕРИТ,

Галина ФРЕЯК, викладачі коледжу

: