Search

Ефективні засоби для змішаного навчання

Ефективні засоби для змішаного навчання


Відповідно до рекомендацій МОН, новий навчальний рік для різних закладів освіти буде мати декілька сценаріїв, серед яких – впровадження змішаного навчання.

В коледжі навчальний процес розпочався в офлайн форматі, але окремі здобувачі освіти наразі із об'єктивних причин перебувають за кордоном, тому викладачі проводять заняття у змішаній формі.

Що ж таке змішане навчання та які його особливості?

Змішане навчання — це різновид гібридної методики, коли відбувається поєднання онлайн навчання, традиційного та самостійного опрацювання матеріалу. Мається на увазі не просто використання сучасних інтерактивних технологій на додаток до традиційних, а якісно новий підхід до навчання.

При змішаному навчанні матеріал, який студент опрацьовує онлайн (чи то у формі самостійного опрацювання матеріалів, чи при перегляді демонстраційних відео, чи при перегляді відеозапису лекції вчителя, чи у формі гри), остаточно засвоюється офлайн (тобто у приміщенні закладу освіти під час занять) або онлайн-режимі (під час проведення заняття із використанням веб-камер).

Одне з головних питань у змішаному навчанні  як організувати зручний для студентів і викладача процес виконання і надсилання завдань, створення унікальних матеріалів і спілкування між усіма учасниками освітнього процесу. В нашому коледжі перший крок до пошуку відповідного технічно-методичного рішення було зроблено ще до пандемії, адже успішну реєстрацію корпоративного облікового запису Gsuite for education було виконано ще у 2018 році. Сьогодні для забезпечення якісного проведення дистанційної форми навчання для студентів в умовах карантину та створення єдиного інформаційного середовища навчального закладу, педагогічні працівники та адміністрація Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» повністю перейшли на використання пакета хмарних сервісів Google Workspace for Education.

Активно в освітньому процесі використовується Google-Клас. Це платформа, в якій викладач може створити віртуальний клас, через електронну пошту, додати до нього своїх реальних студентів, ставити завдання у спільному структурованому просторі всім студентам або вибірково, оперативно обмінюватися інформацією, створювати свої завдання або додавати їх з інших платформ та сервісів (наприклад Classtime).

Для кожного студента коледжу створено корпоративний обліковий запис в Google Workspace for Education. З першого погляду корпоративний обліковий запис нічим не відрізняється від звичного облікового запису Google, але якщо заглянути глибше стає зрозумілим, що перед нами відкривається багато нових можливостей та функцій в уже звичних сервісах Google, наприклад розмір Google-Диску звичайного облікового запису становить 15 Гб, корпоративний – дозволяє зберігати файли на Google-Диску без обмежень.

Детальніше щодо переваг корпоративного облікового запису «Google Workspace for Education» можна ознайомитись за посиланням, де у Google є покрокова інструкція з налаштування і відповіді на найпоширеніші запитання:

https://support.google.com/a/answer/2856827?hl=ua&ref_topic=9001238

Як використовувати Google-Клас для студентів?

Ця інструкція особливо буде корисною для студентів, які щойно розпочали своє навчання в коледжі. Рекомендується використовувати для роботи із платформою комп`ютер, але якщо такої можливості у немає, можна застосовувати бюдь-які гаджети, із довільною операційною системою. Для цього необхідно встановити на смартфон чи планшет спеціальний додаток «Google-Classroom». Робота з інтерфейсом додатку може відбуватись на інтуїтивнму рівні. Він майже не відрізняється від інтерфейсу користувача, який застосовуємо повсякчас на комп`ютері.

Щоб увійти в Google, використовуйте акаунт своєї організації або Gmail для входу в систему:

 

В коледжі функціонує також Електронна бібліотека, розміщена на спільному корпоративному Google-диску, яку можна відвідати прямо з сайту коледжу, перейшовши з головного меню на вкладку «Матеріали».Доступ до Електронної бібліотеки навчальних підручників та матеріалів мають виключно зареєстровані користувачі коледжу з корпоративними обліковими записами.


 Артур ЧЕРВОНЯК, викладач комп`ютерних дисциплін

: