Search

Створюємо сучасне освітнє середовище для вивчення історії

Створюємо сучасне освітнє середовище для вивчення історії

Повномасштабна війна росії виокремила особливе значення української історичної освіти та необхідність формування в української молоді патріотизму, усвідомлення загальнолюдських цінностей та несприйняття імперської і шовіністичної ідеології. При цьому українська історична освіти має не «віддзеркалювати» ідеологічні атаки з боку путінського режиму, а послідовно продовжувати формування в здобувачів освіти історичної пам'яті, патріотизму та розуміння єдності України та українського народу з Європою та європейськими демократичними цінностями. У 2022 році в навчальні програми предметів «Історія України», «Всесвітня історія» внесено суттєві зміни на основі сучасної методології історії, з урахуванням нових історіографічних напрацювань, а також політичних, економічних, соціальних і культурних викликів, які виникли у зв'язку з повномасштабною збройною агресією російської федерації. Доповнення, які запропоновано, мають на меті увиразнити наскрізні лінії з минулого, що дають змогу пояснити сучасні події.

Для того, щоб студенти зацікавилися історією, прагнули її вивчати та розуміли причини, тих подій, що зараз відбуваються в Україні, у ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» створюємо сучасне освітнє середовище.

За сприяння дирекції коледжу, студентської профспілкової організації, заступника директора СГ ТОВ «Добробут» Андрія Розлуцького (випускника коледжу) у кабінеті історії зроблено ремонт, оновлено стенди, розміщено інформаційні матеріали, які висвітлюють події повномаштабного вторгнення рф на територію України.

Виcловлюємо слова вдячності викладачці історії Марії Олійник та всім студентам, які допомагали облаштовувати та підтримують належний санітарно-гігієнічний стан в аудиторії.

Не можна бути свідомим громадянином своєї країни, якщо ти не усвідомлюєш свого коріння, не знаєш історії свого народу. Протягом багатьох років нас намагалися зробити людьми без роду і племені. Повномасштабне вторгнення росії ще раз довело, що історію рідної землі необхідно вивчати для того, щоб наші східні «брати» не змогли присвоїти заслуги нашого народу, не маніпулювали минулим, не перекручували історичні явища та не подавали їх у тому світлі, яке їм вигідно. Історія дала нам так багато уроків, якими ми, на жаль, не скористалися і знову відвойовуємо кожен клаптик нашої землі кров'ю кращих синів і дочок України.

Щодень наближає нас до омріяної перемоги, війна духовно відродила наш народ, кожен розуміє, що у нас не тільки героїчне минуле, на наших очах виборюється героїчне сьогодення. Тож тримаймо кожен свій фронт та творімо переможне майбутнє.

Галина ПЕТРІВ, завідувачка кабінету історії

: