Search

У коледжі - XІІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

У коледжі стартував XІІІ Міжнародний  мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Мабуть нема в Україні такої людини, яка б не читала творів Тараса Григоровича Шевченка. Кожен їх розуміє по-своєму. Але для всіх українців Шевченко є генієм, явищем великим і вічним в історії нашої держави, бо святі рядки Кобзаря не втратили свою актуальність навіть через десятки років після їх написання. Молодь ще зі школи вивчає багатогранну творчість видатного українського митця. А з 2010 року проводиться  Міжнародний  мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який започаткований як щорічний загальнонаціональний захід, і добре відомий сьогодні не лише в Україні, а й за її межами. Щорічно він перетворюється на великий марафон, упродовж якого юнаки і дівчата змагаються за звання кращих знавців української мови і літератури.

Основними завданнями Конкурсу є:

●вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка;

●виявлення творчо обдарованої молоді та розвиток її потенціалу;

●виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу;

●виявлення майбутньої плеяди митців художнього слова.

Двадцять шостого жовтня 2022 року учасниками І етапу XІІІ Міжнародного  мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка стали і студенти ВП Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України. Сімнадцятеро студентів і студенток першого курсу та двадцять двоє – другого курсу прийшли до святкової аудиторії, щоб висловити своє розуміння творчості генія українського народу на сучасному етапі.

Конкурсантів та конкурсанток І етапу конкурсу привітали директор коледжу Борис Павлюк заступник директора з навчальної роботи Михайло Сопилюк, заступник директора з гуманітарної освіти та виховання Ігор Книш. Вони зазначили, що цьогорічна ситуація в державі спонукає до глибинних роздумів, які утверджуватимуть сучасну молодь у важливості Шевченкового слова, що є вмістилищем понадчасових духовних та естетичних цінностей, а також побажали конкурсантам наснаги, упевненості у власних силах, реалізації творчих задумів і перемог. «Сьогодні учасники І етапу будуть розвивати слово й думку через сучасне розуміння Шевченкових творів», - зауважив директор коледжу.

 

За результатами творчої праці конкурсантів визначені переможці.

 

ВІТАЄМО!!!

 

І місце - Дудяк Оксана, студентка 15-ФП групи,

Петрас Анатолій , студент, 21–К групи.

ІІ місце Савчук Роман, студент 11-К групи,

Кастранець Мар´яна, студентка 24-ФПЕ групи.

ІІІ місце - Медведчук Софія, студентка 14-ОЕ групи,

Оробчук Віталій, студент 12 групи,

Дубець Петро, студент 22 групи,

Когут Христина, студентка 24 – ФПЕ групи.

 

Проведення конкурсу надзвичайно важливе, адже він дає можливість вкотре звернутися до художнього спадку Кобзаря, отримати урок моральності та духовного зміцнення.

Цей конкурс засвідчує, що творчість Тараса Шевченка і в ХХІ столітті спонукає молодь замислитися над сенсом життя, усвідомити, що Великий Кобзар для багатьох поколінь українців був і залишається символом високих духовних можливостей і нового етичного мислення.

Віра ГОЙМАН, Ірина САГАЙДАК,

викладачі філологічних дисциплін

: