Search

Студенти Заліщицького технікуму в боротьбі за незалежність України

2022 – рік 80-річчя Української Повстанської Армії

Студенти Заліщицького технікуму в боротьбі за незалежність України

В перші повоєнні роки в нашому краї продовжувалася боротьба українського підпілля проти московсько-більшовицьких окупантів, яка тривала до середини 1950-х років. Не стояла осторонь цього руху і студентська та учнівська молодь. Радянська влада ж в свою чергу жорстоко придушувала терором та переслідуванням борців за волю України.

Прикладом репресій каральних органів у боротьбі з українським національним рухом є також численні випадки арештів серед студентів Заліщицького технікуму в 1945-1950 роках. Сторінки книг наказів по технікуму в повоєнні роки рясніють ось такими записами:

18 грудня 1945 р. - п. 1 «Виключити із складу студентів...в зв'язку з арештом органами Н.К.В.Д. по підготовчому Краснюк, Журецький, Шувера, Музика М.»;

23 січня 1946 р., № 139, п. 1 - «В зв'язку з арештом органами НКГБ звільнити по І - А Козак»;

№ 147 п. 2 - «Виключити із складу студентів по І-А курсу Прокіпчук Б. , І -Б курсу Бачинського Н. Н. , як заарештованих НКГБ»;

№ 149 п. 2 - «Виключити із складу студентів Матіяша Р. В. І-А курсу, Пелюха Ю. І. ІІ курсу заарештованих НКГБ від 15. VI 1946 року». Студент першого курсу Матіяш Роман Васильович, 1927 р.н., с. Яблунів, член ОУН, був засуджений 18 липня 1946 р. військовим трибуналом військ МВС у Тернопільській області на 10 років виправно-трудових-таборів з конфіскацією майна і 5 років позбавлення прав. Загинув в ув'язненні за невідомих обставин.

15 вересня 1946 р. – виключено студента ІІІ -го курсу Юрійчука П. Ф. заарештованого органами МВС.

Так продовжувалося і в 1947 році. 30 листопада виключений з ІІ-А курсу Вербицький І. Д., як «репресований органами Державної безпеки».

В 1949 р. виключено з числа студентів ІІ-Б курсу Зайцева Ф. С., як «забраного органами МДБ».

9 червня 1950 р. знову виключення з технікуму за участь у національно-визвольному русі з мотивацією: «Вважати вибувшими із складу учнів таких: 1. Стасюк А. 2. Стасюк О. 3. Совсун, як репресовані органами М.Д.Б».

Немало з цих юнаків пройшли страхіття Заліщицького слідчого карцеру НКВС - НКДБ-МДБ, Чортківської тюрми та інших місць розправи над борцями за волю і незалежність України. Як бачимо з цього переліку, таких фактів було багато, хоча далеко не всі вони знайшли своє відображення в документах технікуму. І якщо лише в невеликому технікумі, де число студентів було трохи більше ста чоловік, арештовували десятками, то якими були масштаби репресій у період боротьби з українським національним рухом, можна собі лише уявити.

Тож маємо пам'ятати і шанувати мужню боротьбу за незалежність української молоді середини ХХ століття.

В умовах сьогоднішніх кривавих змагань з російськими окупантами цю боротьбу за незалежну Україну продовжують їх наступники - найвідважніші випускники, працівники та викладачі нашого коледжу. Вони справжні герої і ними має пишатися український народ.

Слава Україні! Героям Слава!

Михайло СОПИЛЮК, дослідник історії коледжу

: