Search

Медіаграмотність в умовах війни

Медіаграмотність в умовах війни


 Про медіаграмотність точиться багато розмов, але, тим не менш, ці знання потребують вдосконалень. Ми постійно знаходимось під впливом медіа, потоків інформації, які ми щоденно отримуємо, не усвідомлюються, і вони не опрацьовуються, як треба. Ми щодня користуємося мобільними телефонами, гаджетами, смартфонами, планшетами, ноутбуками та іншою цифровою технікою. Зараз навіть важко уявити, а як це люди раніше жили? Тепер інші часи, і нам треба вчитися користуватися всіма можливостями новітньої техніки.

Розповсюдження цифрових технологій, їх проникнення в усі сфери нашого життя – це безперечний плюс, але є й зворотні боки. Тому ми будемо говорити і про небезпеки, які можуть нести цифрові технології, що саме ми маємо знати для того, щоб користування новітніми технологіями з користю.

«Третина українців визначає правдивість інформації інтуїтивно, а кожен четвертий довіряє новині, якщо та не суперечить його власному світогляду. Саме тому медіаграмотність — одна з найважливіших навичок сьогодення. Вміти відрізняти правду від фейків та вчити цього студентів — одне з найважливіших завдань сучасного викладача».

Медіаграмотність — це сукупність знань і навичок, які допомагають людям критично оцінювати, розуміти й аналізувати медіа та медіа повідомлення.

За дослідженням ГО «Детектор медіа», третина українців визначає правдивість інформації інтуїтивно, а кожен четвертий довіряє новині, якщо та не суперечить його світогляду.

Як убезпечити себе від неякісного, негативного впливу медіа? Як отримувати з медіа лише корисну інформацію, адже ми живемо у інформаційному світі та просто виключити медіа зі свого життя не можемо. В тому, щоб навчити громадян поводити себе відносно інформаційного тиску, інформаційного впливу, і полягає мета медіаосвіти.

Медіаосвіта формує медіаграмотність. До головних завдань медіаосвіти відносять:

1. Надати розуміння природи інформації.

2. Надати розуміння мети передачі повідомлення та зацікавлених у цій передачі сторін.

3. Захистити від медійних маніпуляцій.

4. Навчити вирізняти правдиве повідомлення від фейкового.

5. Надати можливості для творчості та самовираження людей.

Вміння оперувати й критично аналізувати інформацію — навичка, яка у XXI столітті потрібна і дорослим, і дітям. Її можна порівняти з навичками читання чи лічби, адже нині людство споживає у 90 разів більше даних, аніж 100 років тому. Понад 65 % усього часу, якщо не враховувати сон, ми сприймаємо інформацію. В умовах пандемії та війни українцям варто вміти нею оперувати.

Перевіряйте джерела. Не вірте новинам з першої ліпшої стрічки чи репосту. Пам'ятайте, що фейки поширюються швидше, ніж правда! Споживайте інформацію лише з офіційних джерел.

Відправляйте сенсаційні новини у «карантин» на деякий час. Цілком вірогідно, що заголовки, що зловили хайп – були фейковими, перебільшеними, а саму новину можуть спростувати вже через пару годин.

Не поширюйте сумнівні пости, не репостіть неперевірену інформацію Адже більшість брехливих повідомлень – це частина продуманої інформаційної війни проти України.

Не забувайте про небезпеку зламу й хакерської атаки – якщо побачите, що офіційне медіа публікує щось не звичне, пошукайте підтвердження в інших джерелах.

Не довіряйте не перевіреним групам в соцмережах та телеграм каналам. Сюди росіяни можуть закидати дезінформацію, аби посіяти паніку, видурити важливу інформацію про пересування військової техніки або коригувальний вогонь артилерії.

«Політологам», «політтехнологам», «політекспертам» не можна сліпо довіряти. Їхня незалежність та незаангажованість під великим питанням.

Не поширюйте інформацію про переміщення українських військ. Ви можете нашкодити тим, хто захищає вас.

Не демонструйте місць уражень в той момент, коли це сталося – вас використають як наводчика. Іноді бути першим з показом навіть важливої події – погана ідея.

Не подавайте інформації про скупчення людей будь-де – від вокзалів до трас.

Варто зауважити, що особливо в умовах війни медіаграмотність повинна стати необхідним і обов'язковим елементом повсякденного життя кожного свідомого громадянина.

Разом до перемоги! Віримо Збройним силам України!


 Наталія Леоненко, викладачка спецдисциплін коледжу

: