Search

ОСОБЛИВОСТІ НМТ-2023

ОСОБЛИВОСТІ НМТ-2023

 

Цьогоріч здобувачі повної загальної середньої освіти не проходитимуть державну підсумкову атестацію. 23 лютого 2023 року Верховна Рада України прийняла урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підсумкової атестації та вступної кампанії 2023 року». Проте для вступу цьогоріч абітурієнтам потрібно буде пройти національний мультипредметний тест (НМТ).

НМТ міститиме три блоки завдань, два з яких – обов'язкові, а третій – на вибір вступника. Обов'язкові навчальні предмети – українська мова й математика, а на вибір – історія України, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська), біологія, хімія та фізика. Предмет, тестування з якого вступник бажатиме пройти на вибір, він зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ.

Із міркувань безпеки ухвалено таке рішення: НМТ проходитиме в один день. Тестування триватиме 180 хвилин, отже, на кожний блок відведено по 60 хвилин. Слід зауважити, що учасники зможуть самостійно розподіляти свій час, тож ті з них, хто швидше виконає завдання з української мови або математики, зможе довше попрацювати над блоком з предмета на вибір.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний блок. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного блоку, переведені в шкалу 100–200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 балів з кожного блоку НМТ потрібно набрати не менше 10% від загальної кількості тестових балів:

???? української мови – мінімум 5 тестових балів (з 45 можливих);

???? математики – мінімум 4 тестових бали (з 32 можливих);

???? історії України – мінімум 6 тестових балів (з 54 можливих);

???? біології – мінімум 5 балів (з 46 можливих);

???? фізики – мінімум 4 бали (з 32 можливих);

???? хімії – мінімум 4 бали (з 40 можливих);

???? іноземних мов – мінімум 4 бали (з 32 можливих).

01 березня 2023 року у Тернопільському ОКІППО на платформі сервісу Google Meet відбулась інструктивно-методична нарада «Особливості НМТ-2023», в взяли участь викладачі дисциплін загальноосвітньої підготовки, куратори 2-4 курсів ВСП Заліщицький ФК імені Є.Храпливого НУБіП України та методист по роботі зі студентами денної форми навчання, координатор з питань реєстрації ЗНО/НМТ Ольга Галайдіда.

Заступник директора з питань зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти ТОКІППО Юрій Шайнюк ознайомив з особливостями проведення національного мультипредметного тесту у 2023 році: нормативно-правовим забезпеченням, календарем організації та проведення НМТ, форматом тестування, змістом та структурою кожного предмета.

Методисти центру моніторингу якості освіти, ЗНО та аналітичної діяльності ТОКІППО Людмила Онищук, Ольга Олійник та Лілія Марфут розповіли про перебіг проведення та проаналізували результати національного мультипредметного тесту 2022 року, зосередивши увагу на результативності участі вступників із Тернопільської області.

Ольга ГАЛАЙДІДА, координатор з питань реєстрації ЗНО/НМТ

: