Search

І-а Міжнародна літня школа (день п’ятий)

10 липня 2015 року для учасників І-ї Міжнародної літньої школи була проведена екскурсія в м. Кам’янець-Подільському, це одне із міст, яке тісно пов’язує історію України і Польщі звідки і є учасники школи.
Кам'янець-Подільський часто називають містом-музеєм під відкритим небом. Це одне з найдавніших міст України, перші згадки про нього датуються XI століттям. Найбільша цінність міста - практично повністю збережений історичний центр, Старе місто, не розбавлене архітектурою XX століття.

Місто у якому знаходиться одна із найкрасивіших пам’яток архітектури України. З кам'янецьким замком пов'язано багато історичних подій та відомих імен. Перші споруди фортеці належать до XI-XII століть, а основні укріплення - до XVI-XVII століть. У XIV-XV століттях фортеця була головним форпостом князівства Литовського на Поділлі, а з 1434 року і до кінця XVIII століття - Речі Посполитої.
Кам'янець-Подільська фортеця складається з двох частин. Перша частина – це Стара фортеця, центральна частина фортеці, що захищала підхід до перешийку між півостровом, на якому розміщувалося Старе місто, та "материком". Стара фортеця являє собою одинадцять башт, розташованих у формі неправильного чотирикутника і сполучених за периметром кріпосними стінами.

У дворі Старої фортеці знаходиться боргова яма з муляжем боржника, яка викликала великий інтерес усіх учасників літньої школи. В цю яму в колишні часи укладали неплатників податків, а зараз туристи кидають монетки.
Також учасники екскурсії побували у Новій фортеці. Нова фортеця - це бастіонна система з додатковими оборонними спорудами, яка прикривала Стару фортецю з боку поля.
Окремої уваги варта Папська вежа, яка є найбільшою вежею фортеці. Вона відома також тим, що в 1818-1823 роках в ній був ув'язнений Устим Кармелюк, ватажок селянських бунтів проти поміщиків. Завдяки перебуванню в стінах вежі подільського опришка, за нею закріпилася її народна назва - Кармелюкова вежа. Про колишнього в'язня замку нагадує пам'ятна табличка, а заглянувши всередину можна побачити воскового Кармелюка.
Ще одним вражаючим об'єктом фортеці є величезний колодязь, висічений в скельній породі і завглибшки близько 40 метрів. В хід колодязь пускався за допомогою величезного дерев'яного колеса, яке, за принципом білок у колесі, крутили ув'язнені фортеці.
Після екскурсії фортецею відбулась зустріч з Гаврилянчиком Русланом Юрійовичем - першим проректором з науково-інноваційної та міжнародної діяльності Подільського державного аграрно-технічного університету. Де усі учасники мали можливість ознайомитись із навчальним закладом та навчально-технічним забезпеченням.
Кам’янець – Подільський залишив хороші враження, це місто є зовсім неординарним, адже саме тут переплелись традиції та долі цілих народів. Поєднання різних культур на маленькому острові робить Кам’янець унікальним та неповторним. Місто багате на архітектурні, релігійні, культурні пам’ятки.


І.В.Костур, секретар педкабінету

: