Search

Історія і сьогодення

Швидкоплинний Дністер срібною підковою огортає Заліщики, які називаються перлиною Тернопілля. Це край чарівної природи, давніх традицій і звичаїв,  батьківщина  талановитих  людей. У переддень Рождества Христового заліщани отримали пречудовий дарунок – життєпис міста від сивої давнини і  до сьогодення «Заліщики: роки, події, люди» (у 2-х тт..) авторів М.Сопилюка та М.Бачинського.

Днями у читальній залі бібліотеки коледжу відбулась презентація книги для широкого кола працівників навчального закладу. Ініціатором проведення заходу  був директор коледжу Глова Володимир Степанович, якого підтримали викладачі циклової комісії гуманітарних та соціально - економічних дисциплін під керівництвом голови комісії  Сагайдак І.П.  У вступному слові Ірина Петрівна сказала, що пізнати історію рідного краю нам допомагають книги. Ми хочемо перегорнути сторінки історії Заліщанщини з участю історика-дослідника, педагога, заступника директора нашого коледжу М.В. Сопилюка. У його доробку цікаві публікації, встановлено і описано багато фактів, досліджень, наукові розвідки, які поміщені у шести книгах, що стали вагомим набутком його творчої діяльності.

Про життєвий  і творчий шлях  автора книги  розповів Глова Володимир Степанович. Він підкреслив також, що в  книзі  подано багатовікову  історію нашого  краю, наведено приклади невичерпних можливостей  нашого великого народу, які  можна продовжити  сотнями і тисячами постатей  заліщан із різних епох і періодів життя нашого міста. Ця книга є багатющим матеріалом для використання у практичній роботі зі студентами фахівцям різного профілю – від істориків, географів, екологів, ботаніків, соціологів, політологів, культурологів, філологів – до бухгалтерів, економістів, фінансистів.

Будь-який народ не може існувати без власної історії. «Щоб не стати яничарами, ми повинні пам’ятати своє прадідівське коріння, бути гідними славної звитяги наших предків, переймати від них все найкраще, розвиваючи його і передаючи історичну пам'ять майбутнім поколінням»,- зазначив І.П.Возний, доктор історичних наук, професор Чернівецького національного університету ім.. Ю.Федьковича.

Про передісторію написання книги «Заліщики: роки, події, люди», використання у ній ілюстрованих, архівних матеріалів розповів Війтик Ю.П.

Своїми думками про створення та видання книги «Заліщики: роки, події, люди» поділився автор Сопилюк Михайло Васильович.

У двох томах видання не обійдемо увагою бодай найменшу історичну подію, яка може відкрити нам давні часи. Важливо й те, що це не безлика історія, прагнення згадати людей, завдяки яким творилася і твориться історія Заліщиків. Тут введено і багато нових даних, здобутих у результаті кропітких досліджень авторів.

А яка ж структура цього монументального краєзнавчого дослідження? Про це дізналися  із виступу Матійчук О.М.

Про соціальний розвиток та суспільно-політичні процеси в кінці 1920-30х років у нашому  краї  розповів  – В.С.Глова.

Представлені у виданні матеріали дають можливість кожному глибше усвідомити  велич і багатство отчої землі,  дізнатися, як творилась історія м. Заліщики, як розвивалась церква і духовне життя, медицина, фізкультура і спорт, якою була освітня політика у різні часи.

Про розвиток освіти міста  розповіла Атаманчук Л.А.

Це не сухі історичні факти, а жива розповідь про життя людей, завдяки яким творилася і твориться історія Заліщиків, завдячуючи невтомній кропіткій роботі авторів відкриваються нові імена, не відомі більшості населення. Про людей, які прославляли наш край, повідомила Тракало О.Л.

Ця книга – хрестоматія про наше славне місто, може бути настільною для працівників різних сфер: істориків та політиків, агрономів і економістів, освітян, медиків, працівників культури.

Свої  враженнями про культурно-мистецьке життя нашого  краю висвітлила Гойман В.І.

Красень - Дністер витанцьовує навколо Заліщиків. Завдяки його височенним берегам тут середземноморський клімат. Сама природа попіклувалася про долю міста, надавши статус курортного центру у І пол.. ХХ ст.. Про це дізналися  із розповіді  Петрів Г.В.

Розташування  міста над Дністром, на перетині торгових  маршрутів зумовило його розвиток як важливого пункту  торгового судноплавства, а згодом  і залізничного  сполучення. Про  розвиток промисловості, торгівлі та судноплавства  на Дністрі  в Заліщиках познайомила   Юрійчук О.В.

Про останні десятиліття в нашій історії, які виявилися   неспокійними роками  економічних перетворень, сплесків  громадської активності, бурхливого національного  відродження розповів  Книш І.Я.

Зі словами  подяки Сопилюку М.В  за  творчу працю,  внесення  вагомого доробку  в історію нашого краю   від   педагогічного  колективу та працівників коледжу виступив  директор Глова  В.С.

Щастя Вам, Михайле Васильовичу, невичерпної енергії на здійснення добрих справ, віри, оптимізму, успіхів у всіх починаннях. Нехай Всевишній огортає Вас своїм ангельським крилом і благословляє на нові творчі досягнення в ім’я любові до рідного краю, України.


Сагайдак І.П.,  Матійчук О.М.

: