Search

Повчальне заняття-екскурсія на виробництві

Повчальне заняття-екскурсія на виробництві

Сьогодні в нашій країні професія агронома користується особливою популярністю, адже це найважливіший фахівець сільського господарства. Саме він розробляє нові методи підвищення врожайності, культивацію видів, освоєння нових сільськогосподарських рослин.

16 жовтня для студентів другого та третього курсу спеціальності «Агрономія» технологічного відділення ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» з метою підвищення зацікавленості до обраної професії було проведено заняття-екскурсію у ПП «Науково-виробниче агропромислове підприємство «Ель-Гаучо».

Майбутні агрономи змогли оглянути висіяні на демо полі гібриди кукурудзи та соняшнику провідних іноземних виробників, таких як Brevant, MAS Seeds, KWS, лінійка яких представлена 35 гібридами соняшнику та 36 гібридами кукурудзи.

Перед студентами коледжу виступили агроном західного регіону компанії Brevant – Іван Пасічний, старший регіональний менеджер західного регіону компанії MAS Seeds – Андрій Чура, Торговий представник департаменту кукурудзи та соняшнику компанії KWS-Україна – Сергій Мирончук.

Представники насіннєвих фірм ознайомили студентів із топовими гібридами 2019 року, які відзначаються високою урожайністю, стійкістю до несприятливих умов навколишнього середовища та придатні до вирощування за різними технологіями. На даному етапі впроваджують інтенсивні та екстенсивні гібриди кукурудзи. Інтенсивні гібриди забезпечують високі і стабільні урожаї тільки на кращих ґрунтах, при збалансованому забезпеченні поживними речовинами. Екстенсивні дають менші урожаї, але стабільні і придатні для вирощуванні на різних ґрунтах (малозабезпечених поживними речовинами).

Фахівці розповіли як здійснюється підбір гібридів кукурудзи по ФАО. Класифікація (Food and Agricultural Organization) або скорочено FAO (ФАО) – це кількість активних температур, необхідних для росту і розвитку культури. Зручна тим, що дозволяє сільськогосподарським виробникам з великою точністю дізнатися, чи встигне дозріти той чи інший гібрид кукурудзи в регіоні, де знаходяться площі, які відведені під кукурудзу. Чим нижче число ФАО, тим ранньостигліший гібрид швидше віддає вологу, що особливо важливо при вирощуванні зерна. З іншого боку-генетично закладений потенціал продуктивності у більш пізніх гібридів завжди вище, ніж у ранньостиглих, а тому гібриди з високим показником ФАО урожайніші.

Студенти із задоволенням спробували себе у ролі агрономів, безпосередньо визначали вологість зерна кукурудзи за допомогою вологоміра HE Lite.

    Також студенти були присутні на обліках урожаю кукурудзи і соняшнику, де змогли ознайомитися із особливостями збирання зазначених культур на демо посівах тазважували обмолочене зерно на автомобільних вагах.

Із чудовим, піднесеним настроєм студенти повернулися у стіни рідного коледжу, ще раз переконавшись у правильному виборі майбутньої професії-надзвичайно цікавої та творчої. Можна з впевненістю сказати, що фахівці цієї професії залишатимуться затребуваними завжди і всюди.

Дякуємо працівникам насіневих фірм та агроному Тернопільської філії компанії «Агросем» і по сумісництву викладачу коледжу Сенику Івану Івановичу за цікаву екскурсію та позитивні емоції. Бажаєм, щоб та земля, яку так дбайливо обробляють, відповідала завжди щедрими врожаями.

Коропецький П.М., Жлуховська Р.С., Гагалюк В.В., Сеник І.І., викладачі коледжу

: