Search

Екскурсія студентів І-го курсу агрономічного відділення

17 вересня студенти 1 курсу агрономічного відділення  відвідали одне з найкращих господарств Тернопілля -Бучачагрохлібпром, керівником якого є Заслужений працівник сільського господарства України,  Голова ради обласного об’єднання  «Тернопільська обласна рада  сільськогосподарських підприємств»,  Заступник голови Аграрного союзу України ГАДЗ  ПЕТРО  ІВАНОВИЧ. 
Студенти  побували у яблуневому диво-саду, якому  лише другий рік, а він уже плодоносить.  З роповіді агронома Мельника Тараса Володимировича довідалися, що на площі 550 га  застосовано найновіші європейські технології: 90% його насаджень — це власноруч вирощений матеріал, решта — саджанці з Польщі та Голландії.

Добре облаштовано систему крапельного поливу: це важливо в наш час, коли частими є посухи. Крапельне зрошення дозволяє ефективно використовувати дорогоціне багатство природи - воду. Система крапельного поливу не лише використовує води на 30-50% менше, ніж оприскувач, а найголовніше - зменшує ризик захворювання рослин і знижує необхідність в прополках.  Сад доглянутий, адже  тут і обрізку вчасно проводять, і всі агротехнічні заходи.

Ознайомилися  також з одним з інструментів сучасного садівника – автономною  метеостанцією.  Дані автономних метеостанцій дають змогу більш точно оцінити вплив погодних факторів на формування врожаю,  дозволяють  планувати й управляти агротехнічними заходами в саду, дають змогу цілодобово аналізувати кліматичну ситуацію на ділянці насаджень, сприяють наданню своєчасної інформації про початок, тривалість, інтенсивності атак шкідників і певних хвороб рослин. Використання  метеостанції дозволяє точно визначити терміни лікування та використання необхідних препаратів,  істотно заощаджує  витрати засобів для захисту рослин, і витрати праці.

Побували і в  плодовому  розсаднику, де  росте понад 500 тис. саджанців зимового щеплення. У студентів виникло багато запитань: про схему посадки, про види щепленння, про вегетатисну підщепу. 

Побували  на  насіннєвому  заводі, який спеціалізується на очищенні, калібруванні, протруюванні і фасуванні насіння різноманітних сільськогосподарських культур. Сьогодні  це дві потужні зерноочисні лінії: перша - потужністю 150 тонн на добу, друга - 250 тонн на добу.

На базі ТзОВ «Бучачагрохлібпрому» знаходяться дві насіннєві лабораторії, які ведуть контроль за якістю насіння, а саме: його чистотою (калібрування та очистка по питомій вазі), енергією, схожістю та масою 1000 зерен.

 

Тут  вирощують  оригінальне, сертифіковане насіння для різних зон України: 30 сортів озимої пшениці, 5 сортів озимого ячменю.

Господарство тісно співпрацює з Уманським національним університетом садівництва, нині вісім його випускників працюють тут агрономами. Сподіваємося, що такою ж тісною стане співпраця і з нашим навчальним закладом. Вже є домовленість про проходження практики нашими студентами, що у грудні місяці вони будуть проходити практику з «Плодівництва» і допомагатимуть з обрізкою у цьому господарстві.

Зубик І.М., Руснак С. Г., викладачі коледжу

: