Search

Така близька та історично багата столиця Буковини

В один із прекрасних останніх днів жовтня студенти-першокурсники агрономічного відділення,  разом із своїми кураторами Руснак С. Г., Зубик І.М., Матвійчук В.П. та викладачем історії Петрів Г.В.  здійснили екскурсійну поїздку в Чернівці, що належать до найкрасивіших міст в Україні. У ньому легко поєднуються вишукана архітектура часів Австро-Угорської імперії та колоритні українські традиції. Але, в першу чергу, це місто відоме своєю архітектурною перлиною – колишньою резиденцією буковинських митрополитів. Сьогодні в цій будівлі знаходиться головний корпус Чернівецького національного університету, який належить до світової спадщини ЮНЕСКО. Саме із  цієї величної споруди і розпочалась наша екскурсія.  Архітектура  вражає своєю вишуканістю, розкішшю та красою. Вона прекрасно  збереглась до наших днів. Кращі віденські, чеські, буковинські художники і скульптори протягом 18 років працювали над цим проектом. Разом із екскурсоводом студенти відвідали величну  Трьох Святительську церкву, милувались красою Червоної та Мармурової зали, насолоджувались пейзажами  осіннього ботанічного саду, який знаходиться за резиденцією.

Далі на першокурсників чекала пішохідна прогулянка містом , в ході якої вони ознайомлюються з  історично-архітектурною та культурною спадщиною міста, оглянули  Центральну, Соборну та Театральну площі, мали унікальну можливість послухати гру сурмача на ратуші, який  рівно опівдні грає уривок з мелодійної пісні «Марічка». Незабутні враження залишилися від  вулиці О. Кобилянської, яка є однією з найкрасивіших у місті.  Це вулиця, яку підмітали букетами троянд та на яку не пускали у брудному взутті . Саме так, адже кожного ранку двірники мили бруківку і тротуари теплою водою з милом.

Пообідавши, наша команда мандрівників попрямувала у обласний музей народної архітектури та побуту, що знаходиться у північно-східній околиці міста, поблизу Прута. Територія музею – це мальовнича ділянка площею з  різноманітним рельєфом, що дає уявлення про ландшафти географічних зон Буковини. Просто неба відтворене стародавнє буковинське село, що нараховує близько 35 споруд, перевезених із різних куточків області та реконструйованих у первісному вигляді з відповідним природним оточенням: селянські садиби різних соціальних прошарків населення, млини-вітряки, кузня, корчма, сільська управа (примарія), церква з дзвіницею та ін. Всередині приміщень відтворені історичні інтер'єри та експонуються предмети традиційної народної культури і побуту: знаряддя праці, колекції чоловічого і жіночого одягу, вишивки, килими, народні прикраси, вироби декоративно-прикладного мистецтва, предмети культу, книги, документи, фотографії.

 

Пізнання і мандри – невіддільні, а унікальне місто Чернівці,  розширило історичні знання студентів, збагатило їх  враження про Україну та її прекрасні визначні місця. 



Петрів Г. В., викладач історії

: