Search

Щоб нести світло науки й знань…

Там, де добре працює
«Просвіта», — там кращий
добробут у селянських хатах,
там вміють гнати лихо із села

              проф. Є. Храпливий

«Просвіта» несла й буде нести світло науки і знань нашого народу

 

Загострення суспільно-політичних відносин, яке відбулося в нашій державі в останній період, спонукало нас взятися за поновлення випробуваного, ось уже, незабаром, півтора століття, механізму поширення правдивих знань у народ, яким є «Просвіта».

Під час зустрічі із ініціативною групою просвітян нашого коледжу голова тернопільського об’єднання «ВУТ» «Просвіта» Петро Шимків погодився, що на мапі  Тернопільщини є декілька районів, де просвітянські об’єднання функціонують лише на папері, тобто перебувають на узбіччі гуманітарної політики цих регіонів.

 

 Під час обговорення інформації Йосипа Децовського"Організаційно-методичні
особливості роботи осередку "Просвіти" в умовах навчального закладу"   


Давно відомо, що просвітянська мережа створює активну, позитивну ауру для постійного вдосконалення світоглядної бази людей, навіть різних вікових категорій. Перші місяці роботи створеного осередку, засновниками якого є 23 громадські активісти, показали, що «Просвіта» дійсно створює сприятливі передумови для об’єднання інтелектуальних зусиль, як математика так і бухгалтера, історика і кібернетика, філолога та економіста. Сподіваємося, що вже восени зберемо перший врожай цього цілющого синергетичного поля.

 

Зроблено перші кроки по відновленню частково втрачених традицій минулих століть, незаслужено стертих в людській пам’яті видатних постатей нашого краю.

             Перші кроки осередку "Просвіти" були освячені молитвою
           та щирими побажаннями місцевого пароха о. Івана Сендзюка


 

Водночас, ми переконалися в помилковості рекомендацій, щодо поділу просвітянського руху за віковим статусом. Створення окремої ланки, т.з. «молодої просвіти», на наш погляд - це псевдоінновація тих, хто надає перевагу формі, а не змісту. Така «спеціалізація» в діяльності «Просвіти» шкідлива. Цю важливу роботу необхідно робити разом, «плече об плече, рам’я об рам’я», тобто так, як це робили наші пращури в не менш тривожні часи.

Роботу по поновленню просвітянської мережі на південній частині Тернопілля ми присвятили пам’яті нашого духовного наставника – проф. Євгена Храпливого.

 

 

Ветеран просвітянського руху на Тернопільщині Анна Савка щиро привітала 
зі вступом в члени "Просвіти" знаного історика-краєзнавця Михайла Сопилюка


Він, не лише впродовж більше десяти літ  очолював науково-просвітницьке товариство «Сільський господар», але й брав безпосередню участь в керівних органах тодішньої «Просвіти», обирався до її ювілейних комітетів. Шаноблива позиція цього видатного вченого викладена в його праці «Просвіта і Сільський Господар». На її сторінках він написав: «мати всіх наших установ – це наша «Просвіта». Вона несла світло науки і знання у народ…».

Сподіваємося, що й «Просвіта» ХХІ століття буде тим незгасним факелом, який освітлюватиме шлях нашим людям до Правди, до Заможності, до Краси. Віримо, що наша ініціатива по відновленню активної діяльності просвітянської мережі буде підтримана, перш за все, у навчальних закладах. Адже терміни «освіта» і «просвіта» такі співзвучні й близькі, водночас, поки-що такі  далекі… Давайте, спільними зусиллями зближувати їх заради нашого кращого майбуття.

                                В когорті однодумців-просвітян


Йосип Децовський
заст. голови осередку «ВУТ» «Просвіта»
ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого»

: