Search

Пом`янули жертв політичних репресій

Цього року минає 25 років з моменту  створення Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих, тому у ВП НУБІП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» було розроблено цикл заходів приурочений цій події, адже молоде покоління мусить пам’ятати  про наших співвітчизників, які переслідувалися владою чи загинули в таборах в різні періоди радянської історії.

Вже стало доброю традицією в коледжі проводити свято квітів, яке  проходило в рамках Всеукраїнської освітньої кампанії «Голуб миру» під гаслом «Право народів на мир», де студенти мовою квітів закликали до єдності, намагалися передати непросту політичну ситуацію в Україні та згадати всіх борців за волю України, які були репресовані.

В усіх групах коледжу після пар кураторами проводилися тематичні виховні години, а частина груп була запрошена на годину пам’яті  до читальної зали навчального закладу, де працівники бібліотеки  організували книжкову виставку, яка розкривала цю трагічну сторінку нашого минулого.

Розпочав дійство заступник директора з гуманітарної освіти та виховання Книш І.Я., який коротко розкрив сутність політичних переслідувань та депортацій   на території України в радянські часи.



Про напрямки політичних  репресій  говорилося у доповіді викладача історії Петрів Г. В., зокрема  зазначалося, що переслідувань зазнавали практично всі  верстви населення УРСР, а саме: боротьба з "підпільними націоналістичними організаціями", яких насправді навіть не існувало; гоніння проти українських письменників, діячів мистецтва; репресії проти  всього національного та проти національних меншин, політика русифікації,  боротьба над «шкідниками» у вугільній промисловості та проти членів КП(б)У,  нищення релігії і церкви, розкуркулювання, штучний голодомор 1932-1933 рр. Слайди  мультимедійної  презентації ще раз пригадали студентам українських вчених, письменників , політичних, культурних та церковних діячів, які переслідувалися радянською владою. Загалом за оціночними даними (на підставі архівних матеріалів СБ України), від 1927 до 1990 р. в Україні було заарештовано понад мільйон осіб (з них понад 50% – українці), 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменш 140 тис. розстріляно.

Також всі присутні мали можливість побачити  та послухати ветерана  ОУН, УПА, в’язня сталінських ГУЛАГів Кривка І. М. Він коротко розкрив   окремі епізоди свого життя, розповів про участь в національно-визвольному русі, арешт, непрості табірні будні та ознайомив слухачів з своїми нагородами.  Одержавши квіти від студентів коледжу, в Івана Миколайовича покотились сльози,  на згадку від дирекції виступаючому було вручено щорічник  навчального закладу.

Захід завершив короткий документальний фільм приурочений цим подіям, знайдений студентами-гуртківцями під керівництвом викладача історії Олійник М. Д.

У вестибюлі студенти мали змогу ознайомитись з експозицією фотодокументальної виставки «Забуттю не підлягає. Хроніка комуністичної інквізиції», організованої за сприяння директора Заліщицького краєзнавчого музею Каспрука В. В.

Історію називають вчителькою життя, а в ці непрості для України часи її актуальність зростає, адже щоб  виховати особистість патріотом, треба починати з виховання в неї почуття поваги до власної історії.


Петрів Г. В.
Викладач історії

: