Search

День захисника України

Минулого року Президент України П. Порошенко підписав Указ № 806 «Про День захисника України». Цим Указом вводилося нове свято «День захисника України», яке  відзначається на Покрову, у день козацтва та УПА. Зроблено це з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. З 2015 року, 14 жовтня є державним святом і неробочим днем.

Для українського народу козацтво завжди було зразком військової доблесті, мудрості, лицарської відваги нації, яка виборює своє право на свободу й незалежність. У неспокійні часи іноземних вторгнень ці мужні воїни виступали на захист України, народу, його звичаїв і традицій. Слава про їхню звитягу ширилась на весь світ.

З українським козаками пов’язують продовження державотворчих традицій нашого народу. Так у 1451-1481 роках на Руських землях, що входили до Великого князівства Литовського ліквідовуються останні бастіони нашої державності – Київське і Подільське князіввства. Одразу ж наприкінці XV ст. знаходимо першу згадку про українських козаків в історичних джерелах. Так, у «Всесвітній хроніці» польських істориків Маттина та Йоахима Бельських сказано, що у 1489 році під час походу польського королевича Яна Альбрехта на Поділля українські козаки показували його війську шлях. У 1553 році  Дмитро Байда-Вишневецький засновує на острові Хортиця Запорізьку Січ, яка була потужним форпостом захисту південно-східних кордонів Руських земель від набігів турків і татар. З козаками пов’язують таку форму української державності, як Гетьманат основним архітектором якої був прославлений український полководець і стратег Богдан Зиновійович Хмельницький (1595-1657). Гетьманщина проіснувала до 1764 року і ліквідована за часів імператриці Катерини ІІ (1762-1796), яка у 1775 році також знищила козацтво зруйнувавши Запорізьку Січ.

Спадкоємицею козацьких традицій стала ще одна національно-визвольна сила -  Українська Повстанська Армія – армія нескорених борців за Незалежність України, офіційною датою її створення вважається 14 жовтня 1942 року. Основним її кістяком стало селянство, яке не бажало терпіти окупантів та взяло зброю до рук. УПА інтенсивно діяла на території Західної та центральної України, багато підпільних осередків було створено на Донбасі. Бійці провадили активні диверсійні дії проти наступаючої Червоної армії та каральних загонів Вермахту. Повстанці стали символом незламної боротьби народу проти окупантів.

З метою відзначення Дня захисника України у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.. Є. Храпливого»  було проведено цикл заходів. Викладачами суспільних дисциплін була організована виставка світлин приурочена борцям за волю України, учасникам ОУН, УПА, героям Небесної сотні, українським воїнам, що загинули та воюють на Сході України.

Кураторами груп були проведені тематичні виховні години під загальною назвою «Мужність і відвага крізь покоління». Студенти І та ІІ курсів мали змогу переглянути документальний фільм «Аеропорт», який є історією перетворення нескорених воїнів на справжніх кіборгів, історією відваги, надії та любові до рідної землі.

Відзначення Дня захисника України в день великого християнського свята - Покрови Пресвятої Богородиці є символічним. З давніх-давен Богородиця вважалася покровителькою всіх борців за волю України, а в найскладніші моменти нашої історії, вона вселяла надію і вела  українців до перемоги. Під амофором Пресвятої Богородиці наші вояки будуть в цілковитій безпеці.


Петрів Г. В., викладач історії

 

 

 

: