Search

Засідання клубу молодого виборця

У рамках роботи гуртка «Молодь і закон» напередодні місцевих виборів у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» було проведено ряд засідань Клубу молодого виборця, на які були запрошені студенти ІІІ та ІV курсів.

В ході робити клубу заступник директора з виховної роботи Книш І.Я коротко охарактеризував новий Закон України «Про місцеві вибори», наголосив на важливості та обов’язковості голосування всіх повнолітніх студентів, уточнив списки студентів, які приписані у гуртожитку та  будуть голосувати у Заліщицькій середній школі ім. О. Маковея.

Викладач правознавства Петрів Г.В. більш детально охарактеризувала нове виборче законодавство,  пригадала основні принципи виборчого права та  види виборчих систем, ознайомила студентів із графіком робити виборчих дільниць, списками партій, які ідуть на вибори до районної, міської рад та кандидатами на посаду міського голови у Заліщиках. У виступі було  зазначено, що згідно із  Законом «Про місцеві вибори» від 14 липня 2015 року: 

У селах і селищах з населенням до 90 тис. вибори відбуватимуться за мажоритарною системою.
Вибори до райрад, міськрад та облрад будуть проходити за пропорційною системою.

Міських голів населених пунктів з населенням більше 90 тис. обиратимуть абсолютною більшістю (50%+1 голос). Передбачена можливість проведення другого туру.

Якщо партія набрала 5% голосів, кількість кандидатів від неї які пройшли, визначається відповідно до кількості голосів, поданих безпосередньо за депутата в окремому окрузі.

Також у рамках роботи клубу студенти мали зустрічі із кандидатами в депутати до органів місцевого самоврядування.

  Тільки дійсні, чесні, не сфальсифіковані вибори дають змогу громадянам держави зробити справжній реальний вибір. Саме через такі вибори виявляється і реалізується справжня воля народу як єдиного джерела влади, як носія суверенітету. Тому ще раз закликаємо всіх повнолітніх  студентів, 25 жовтня прийти на виборчі дільниці і зробити свідомий і виважений вибір,бо як сказав колись один відомий філософ : «Кожен народ має ту владу, на яку заслуговує».


Петрів Г. В. , викладач правознавства

: