Search

Радіодиктант національної єдності - 15 у коледжі

9 листопада, у День  української писемності  та мови  студенти та викладачі  ВП НУБіП України «Заліщицький  аграрний коледж  ім.Є.Храпливого»  долучилися до написання  Всеукраїнського  радіодиктанту  національної єдності.  Метою цієї  Всеукраїнської  акції - з’ясувати, наскільки ми знаємо  свою мову.  Популярність  радіодиктанту  щороку зростає. І головне в ньому  не перевірка знань  і не  хизування здобутою високою оцінкою.    Важлива  солідарність з усіма, хто  любить і шанує  рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили  українською мовою  і  зберегли  її  для нащадків. 

Із  вступним  словом  до присутніх  звернулася  завідуюча  бібліотекою коледжу  Ємчук Н.В., яка   наголосила, що життя  мови  залежить від народу, який її  несе у своїй душі  і культурі,  закликала всіх  активно, навіть  у такий спосіб, як  сьогодні, брати участь  у державотворенні,  працювати  для  утвердження   духовності  й  національної самоповаги. 

Рідна  мово !  Колискова 
Материнська ніжна  мово!
Мово  сили  й  простоти, - 
Гей, яка ж прекрасна ти!

Співуча  й  натхненна,  гнана й переслідувана,  охрещена «холопською», вона була є і буде коренем народу,  його оберегом.  Нині  українська мова  функціонує, як державна  мова  українського народу.

У статті 10 Конституції  України  стверджується: «Державною мовою  в Україні   є українська мова. Держава  забезпечує   всебічний розвиток  і функціонування  української мови  в усіх сферах   суспільного життя на  всій  території Україні». 

І  дай Боже, щоб  все  це так і було,  а ще дай Боже,  щоб український народ нарешті зрозумів, що українська держава – це він сам, це ми !. Тож давайте всі  разом  активно приймаймо   участь  у  державотворенні,  працюймо для  утвердження  державності  й  порядку, духовності й національної  самоповаги на своїй землі,  у своїй господі.  І нехай у серці  кожного  із нас завжди житиме велика любов  до рідної мови, до державної мови нашої країни. Тож  не зрадьмо ту землю,  де жили наші  предки, де живемо нині ми. Нехай  повносило  лунає  рідне слово у кожній родині.

Учасників даного дійства привітав директор   коледжу   Глова В.С. який наголосив:  «Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу — скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє.

Мова — живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому треба у чистоті берегти цей нетлінний скарб, дбати про  утвердження  державності  й порядку».

Про  організацію даного заходу розповів  заступник директора з виховної роботи  Книш І.Я.

В  радіодиктанті  взяли  участь 185 студентів   та  викладачів  коледжу.

Відрадно, що до написання диктанту долучилися   директор коледжу Глова В.С., заступники директора Сопилюк М.В.,  Книш І.Я., зав.економічним відділенням Стрільчук Л.В., викладачі філологічних, природничо-математичних,  економічних  та   агрономічних дисциплін.

Саме  сьогодні, у День  української писемності  та мови   стартував  Міжнародний  конкурс знавців української мови  ім. П.Яцика. 

Цей  унікальний  мовний марафон  був зініційований  великим  українським меценатом і громадським  діячем Петром  Яциком,  який був переконаний, що є мова – є держава, немає мови немає держави. Метою цього  мовного  змагання є утвердження  державного статусу  української мови, підносення її престижу.

Учасниками  конкурсу  стали   27 студентів   І-го та 24 студенти  ІІ курсу  агрономічного  та економічного  відділень.

За одностайним  рішенням  журі переможцями І-ІІ етапу  ХVI Міжнародного  конкурсу з української мови ім.Петра Яцика стали:

                              І курс

      І  місце – Литвинюк  Сергій (14 група)

      ІІ місце  Кушнірик Діана  (15 група)

      ІІІ місце – Калакайло  Ірина  (11 група)

                    Худоб’як  Ірина  (16 група)


                              ІІ  курс

      І місце  Дячук  Люба   (24 група)

      ІІ місце – Вольська Валентина (25 група)

      ІІІ місце  Ставрук  Ігор  (26 група)

                       Бужак  Максим (22 група)

Переможці   ІІ етапу конкурсу  представлятимуть наш навчальний заклад в наступному, ІІІ етапі, який відбудеться 29 листопада цього року в м. Тернополі.  Бажаємо їм успіху.



Завідуюча бібліотекою Ємчук Н.В.

Викладач коледжу Сагайдак І.П.

: