Search

Хресний шлях Леся Курбаса

Хресний шлях Леся Курбаса

Працівники бібліотеки «Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого» підготували та провели для студентів другого курсу інформаційно-виховну годину «Хресний шлях Леся Курбаса», про визначного театрального діяча світового рівня, засновника славнозвісного нового українського модерного театру «Березіль».

Виховний захід розпочала бібліотекар Джумага О.В., яка цікаво розповіла про життєвий та творчий шлях славетного режисера.

«Леся Курбаса називали чарівником сцени, - відзначила ведуча,- творцем образів нечуваної виразності, режисером з великої літери. Бог нагородив великим талантом Митця й водночас складним і тернистим таланом. Ще за життя його визнали одним із п'яти найвидатніших режисерів світу. Для нас він залишається на цій висоті і понині».

Театральний геній став однією з «білих плям» у радянській історії. На півстолітньому шляху життя Леся Степановича обірвала більшовицька куля тільки за те, що він був великим Майстром і свідомим сином рідної України.

Митець не залишив теоретичної праці, яка б узагальнила його систему, як це зробили видатні реформатори сцени ХХ ст., але він був для України і Станіславським, і Мейєрхольдом, і Таїровим, і Вахтанговим, генерувавши силу - силенну ідей, створивши широке поле художніх відкриттів.

Колись Остап Вишня прорік: «Іде Лесь Курбас, а за ним іде нова доба». Лесь Степанович жив у різні епохи. Радянська знищила його фізично,

але духовно, творчо він сам – епоха. Тож його мистецьке надбання і нині служить Україні та цілому світові.

Цікавим фоном для учасників дійства слугували мультимедійна презентація «Лесь Курбас - епоха в нашому театрі» та документальний фільм «Пастка».

Працівники бібліотеки

: