Search

Зварюємо оптичні волокна на практиці

Зварюємо оптичні волокна на практиці

Cтуденти спеціальності 123 "Комп'ютерна інженерія" мали нагоду отримати практичний досвід зі зварювання волокон. Також звірили проектні значення рівнів сигналу з функційними, навчилися розробляти кабель та якісно укладати запаси  волокон в MDU-пристрій

.

Викладачі циклової комісії комп'ютерно-інженерних дисциплін висловлюють щирі слова вдячності випускнику Заліщицького коледжу 2016 року, який навчався за освітньою програмою цієї ж спеціальності, Івану Мандзюку та вже впродовж багатьох років традиційно долучається до проведення таких заходів практичного характеру. Саме співпраця з ІТ-компаніями, зокрема, з оператором фіксованого зв'язку "Гольфстрім" дає змогу показати студентам сучасні новинки будування та проєктування комп'ютерних мереж побудованих засобами ВОЛЗ. Іван Володимирович сьогодні займає посаду інженера в Компанії та успішно реалізовує цікаві проекти з будівництва та модернізації мереж.

Протягом заходу студенти мали змогу самостійно спробувати сколювати волокна, зварювати їх, та робити монтаж гільзи на місце зварки. Було цікавим на занятті використання інструментарію для роботи з оптикою: лазерної указки для просвічування волокон, вимірювача оптичної потужності, рефлектометра тощо. 

Дуже важливим аспектом на заході стало саме наскрізна задача - зварювання волокна від ODF-пристрою до MDU та підключення його від SFP-модуля до клієнтського ONU-терміналу. Це дало змогу добре унаочнити роботи мережі, побудованої згідно з технологією "PON". 

Викладачі циклу комп'ютерних дисциплін ще раз обговорили всі переваги технології "PON", продемонстрували роботу пасивних дільників (Сплітерів та Каплерів) та звернули увагу на аспекти, яких треба уникати при роботі з волокнами - обережність в монтажі.

Юрій ГІРЧАК, Артур ЧЕРВОНЯК, викладачі комп'ютерно-інженерних дисциплін

: