Search

Екскурсія в НПП «Дністровський каньйон»

Екскурсія в НПП «Дністровський каньйон»

В рамках тижня еколого-біологічних дисциплін для студентів І курсів коледжу проведеноекскурсію в музей під відкритим небом – міський парк «Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва», на території якого знаходиться офіс Національного природного парку «Дністровський каньйон». Ознайомчу екскурсію провів начальник відділу еколого-освітньої роботи НПП «Дністровський каньйон» Аркадій Сідоров та екскурсовод Уляна Король.

В ході екскурсії студенти захопливо слухали розповідь про історію створенняНаціонального природного парку «Дністровський каньйон», цінні природні та історико- культурні комплекси та об'єкти лісостепової зони.

Аркадій Іванович наголосив, що Дністровський каньйон визнано одним із 7 природних чудес України – це своєрідна форма рельєфу, глибока долина між кручами, яку утворила річка Дністер. Утворився він за мільйони років руху тектонічних плит, а також водної та вітрової ерозії.  Усе дно каньйону зайнято руслом ріки, тече вона по каньйоноподібній долині, утворюючи багато фантастичних звивів – меандрів. Вздовж Дністровського каньйону є багато цікавих місць, які варто відвідати та побачити на власні очі.

Дністровський каньйон розтягнувся приблизно на 250 км і знаходиться в межах відразу чотирьох областей: Тернопільської, Хмельницької, Івано-Франківської та Чернівецької.

Тутешні пейзажі вражають уяву, каньйон є улюбленим місцем відпочинку.

Береги каньйону зберігають залишки древніх порід силур і девон, які утворилися ще в палеозойську еру (близько 400 млн. років тому).
Найдавнішими пам'ятками Дністровського каньйону є скелі і водоспади девонського періоду.

Уздовж каньйону розташовано безліч цікавих пам'яток, таких як печерні монастирі, руїни древніх замків.

Працівники відділу еколого-освітньої роботи продемонстрували учасникам екскурсії створення рекреаційної зони – ЕКОЛОГО-ОСВІТНІЙ ПРОСТІР.

Студенти з цікавістю сприймали інформацію, були активні, задавали питання і отримували відповідь.

Екскурсовод Уляна та Аркадій Іванович розповіли, що в межах Дністровського каньйону існує своєрідний клімат, який за своїми характеристиками нагадує тропічний. Він утворився тут завдяки 120-метровим скелям, які допомагають зберігати тут тепло. Весна в Дністровському каньйоні настає трохи раніше, ніж в сусідніх населених пунктах.

Флора і фауна Дністровського каньйону до кінця не вивчені. Згідно з даними вчених, більше двох третин живих організмів, що населяють ці води, є унікальними видами. Важкодоступні схили Дністровського каньйону допомогли зберегтись багатьом рідкісним рослинам, зокрема первоцвіту, мигдалю степовому, шафрану Гейфеля (крокусу) тощо.

Одним з найпопулярніших видів відпочинку на Дністрі є сплав по річці, який доступний навіть новачкам, оскільки на річці немає порогів.

Студенти отримали неймовірно багато вражень, розширили кругозір про природу, охорону довкілля, екологічні проблеми.

Галина ФРЕЯК, викладач еколого- біологічних дисциплін

: