Search

З родини Храпливих …

Наш календар

З родини Храпливих …

"Нашого цвіту - по всьому світу"

Багата і цікава історія нашого чудового краю – Заліщанщини. Адже тут виросла ціла плеяда відомих і талановитих письменників, істориків, вчених. І сьогодні хочемо згадати одну із таких постатей - Зенона Храпливого .

15 березня, виповнюється 120 років з дня народження видатного фізика-теоретика Зенона Храпливого.

Народився 1904 року в с. Лисівці Заліщицького повіту Тернопільської області в родині сільського вчителя. Батько, Василь Храпливий, невдовзі помер, а мати, Стефанія, з родини Ганкевичів, залишилася з чотирма синами. Всі сини (серед них і Євген Храпливий, славне ім′я якого носить наш фаховий коледж) згодом стали визначними представниками української інтелігенції. Зенон Храпливий увійшов в історію української фізичної науки як один із фундаторів релятивістської квантової механіки та нелінійної квантової електродинаміки.

Педагогічна стезя Храпливого починається в Перемишлі, де він викладає спочатку у приватній жіночій, а відтак у чоловічій державній українській гімназії. 1936 року повертається до Львова. Зіновій працює вчителем фізики 1-ї академічної української гімназії. Його учні характеризують професора Храпливого як справедливу й педантичну людину, що користувалася авторитетом.

Зважаючи на катастрофічну нестачу української книжки у школі, вже 1938 року Зіновій Храпливий видає «Нарис фізики» — підручник для старших гімназійних класів. У підручнику відзначається намагання висвітлити досягнення української науки та техніки, утвердити українську фізичну термінологію в шкільній фізичній освіті.

Поруч з цим, автор акцентує увагу читача на значенні фізики для розвитку сучасних галузей техніки, наприклад, електрифікації, радіотелеграфії, радіофонії.

Паралельно з педагогічною роботою 3. Храпливий займався науковою діяльністю. Він написав дві наукові статті: «Про від'ємні рівні в теорії Дірака» та «Про власний потенціал електрона у хвильовій механіці», надруковані в журналі «Асtа Physica Polonica». Саме вони стали основою його докторської дисертації, успішно захищеної 1932 року.

Після війни, вже в 1948 p., 3. Храпливого запросили в м. Сент-Луїс у США. Саме тут він знову віддався науковій праці в галузі релятивістської квантової механіки. Опублікував низку праць у вельми престижному журналі «Physical Review», став дійсним членом Американського фізичного товариства, дійсним членом Американського НТШ, членом Нью-Йоркської Академії наук, що свідчить про його широке наукове визнання.

З 1972 року 3. Храпливий вийшов на пенсію; займався перекладами, уклав словник.

Помер професор Зенон Храпливий 1 жовтня 1983 pоку, проживши на світі 79 років. Похований на українському цвинтарі-пантеоні у Баунд-Бруку (США).

Україні та українцям є ким і чим пишатися.

Слава Україні ! Героям Слава!

Наталія ГНАТЯК, завідувачка бібліотекою коледжу

: