Search

Відкриття меморіальної дошки випускнику коледжу Миколі Тернопільському

Тиждень історії

Відкриття меморіальної дошки випускнику

коледжу Миколі Тернопільському

Сьогодні, 29 серпня 2023 року у День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Євгена Храпливого НУБІП України» відбулася церемонія відкриття меморіальної дошки випускнику коледжу, захиснику України, що віддав своє життя за незалежність та свободу Миколі Тернопільському.

Микола Васильович Тернопільський народився 31 січня 1998 року у с. Зелений Гай Заліщицького району. В 2013 році вступив до Заліщицького коледжу імені Є. Храпливого на спеціальність «Прикладна екологія», яку здобув у 2017 році. Коли навчався, паралельно працював в місцевій піцерії, аби заробити собі на прожиття і бодай трохи допомогти мамі. Йому було 15-ть, коли трагічно на заробітках за кордоном загинув його батько. І мама залишилась сама з двома синами.

З 2019 року проходив строкову службу в лавах Нацгвардії у Запоріжжі. Після служби їздив на заробітки до Чехії, а, коли почалась війна, працював таксистом і прийняв рішення іти захищати Україну.  Микола був стрільцем 1 взводу оперативного призначення військової частини 3029 Національної гвардії України, старшим солдатом. Загинув на Запорізькому напрямку 19 листопада 2022 року, похований у селі Зелений Гай.Йому тепер назавжди 24… Він багато чого не встиг, не встиг одружитися , не встиг продовжити рід, не встиг, не встиг, не встиг…Він був справжнім патріотом своєї землі, таким він був і залишиться в нашій пам'яті…

У Героя залишились мама Марія і старший брат Юрій з сім'єю. … Почесне право відкрити дошку пам'яті було надане матері Миколи пані Марії Тернопільській.

Всечесніші отці освятили пам'ятну дошку, на виготовлення якої виділила кошти міська рада.

Допоки ми живі — житиме пам'ять про Героїв. Серед наших захисників, випускників коледжу, які віддали життя за Україну у наших серцях також викарбувані імена Петра Онищука, Сергія Побігуна, Богдана Гурмуса, Івана Ковцуна, Владислава Колодрівського, Ігора Ференца …Хвилиною мовчання була вшанована пам'ять загиблих захисників України.

До присутніх звернулися перший заступник Заліщицького міського голови Роман Краснюк та директор коледжу Борис Павлюк.

Зворушливо прозвучали художні номери у виконанні Галини Мартинюк, Анастасії Михалюк, Романа Савчука (керівники Світлана Тарасевич та Олег Мартинчук). Ведучими дійства виступили Ілона Захарюк та Валентіно Бурлака.

Подвиг героїв щоденно нагадує нам, що вони поклали найцінніше - життя, на вівтар служіння Батьківщині, щоб ми жили в переможній, мирній, квітучій Україні. Нехай добрий, світлий спомин про загиблих захисників назавжди залишаться у нашій пам'яті, у пам'яті усіх хто знав їх, любив та шанував. Ви наші небесні янголи, тож спочивайте з Богом у Царстві Небесному.

Світла та вічна пам'ять Героям!

Галина ПЕТРІВ, викладачка історії

: