Новини

Агрохімічний гурток

Агрохімічний гурток


Важливим засобом підвищення якості підготовки фахівця-агронома є дослідницька і пошукова робота студентів . Гурткова робота є однією із форм роботи студентів, яка забезпечує набуття здобувачами освіти навиків наукових досліджень у відповідності до обраної спеціальності.
Учасники агрохімічного гуртка - студенти, які вивчають чи вивчали дисципліни «Агрохімія», «Технологія і система застосування добрив» та спеціальні агрономічні дисципліни.
У ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України»
агрохімічний гурток функціонує при лабораторії загальної хімії і агрохімії.
Керівником гуртка є викладач агрохімії Гагалюк В.В. Участь в роботі гуртка приймають викладач ґрунтознавства і землеробства Башта І,С., викладач рослинництва Коропецький П.М., інші викладачі спеціальних дисциплін.

Основними завданнями роботи гуртка є:

  • сприяння в підвищенні рівня підготовки студентів та формування у них інтересу й потреби до наукової творчості;
  • допомога в набутті здобувачами освіти програмних загальних і спеціальних компетентностей, розвиток творчого мислення, наукової самостійності, підвищення, внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання;
  • поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань.

Учасники гуртка мають можливість ознайомлення з новинами агрохімії, новітніми технологіями застосування добрив при вирощуванні сільськогосподарських культур та вирішенні екологічних проблем, повʼязаних із використанням засобів хімізації виробництв.



Основними напрямками роботи гуртка є:

  • контроль за екологічним станом ґрунтів навчально-виробничої частини коледжу (забезпеченість елементами живлення, кислотність, ерозія ґрунтів, джерела забруднення);
  • розробка рекомендацій щодо удобрення сільськогосподарських культур на полях та дослідних ділянках коледжу.
  • залучення гуртківців до практичних робіт по агрохімічному обстеженню грунтів, стану посівів с-г культур.
  • участь в науково – практичних конференціях, днях поля в господарствах району, області.

Учасниками агрохімічного гуртка є студенти 2-го, 3-го і 4-го курсів спеціальності «Агрономія».

Ядром гуртка є студенти 22 групи, які в цьому навчальному році вивчають дисципліну «Агрохімія».

Активними гуртківцями є студенти 32 – ї групи – Ігор Стецюк, Михайло Фандзига, Микола Кикоть, Олександр Демчук.

На організаційному засіданні гуртка у вересні обрано старосту гуртка – студента 22-С групи Миську Любомира, а заступником – студента 22 групи Яремчука Валентина.
Гуртківці агрохімічного гуртка є активними учасниками студентських конкурсів, олімпіад, виховних заходів в коледжі, тижнів агрономічних дисциплін, науково-дослідницьких конференцій за результатами пошукової та дослідницької роботи, зустрічей з працівниками передових сільськогосподарських підприємств, науковцями, провадять профорієнтаційну роботу по залученню вступників до коледжу на спеціальність «Агрономія».


Гагалюк В.В., керівник гуртка

Студентський гурток «Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції»

Презентуємо роботу гуртка

«Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції»


Гурток «Технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції» передбачає формування у майбутніх спеціалістів розвинутого творчого мислення, однією з ознак якого є вміння вивчити об'єкти та процеси, використовуючи теоретичні положення агрономічних наук та встановлювати взаємозв'язок між процесами, що протікають у ньому.

Сільське господарство дає основні харчові продукти, а також сировину для харчової і деяких галузей легкої промисловості, що виробляють товари народного споживання. Від кількості і якості цих продуктів, різноманітності їх асортименту залежить здоров'я, працездатність і настрій людини.

Тому створення в країні достатку сільськогосподарських продуктів високої якості – одна з умов розвитку суспільства. Збереження продуктів рослинництва до часу їх використання – важлива справа.

Керівник гуртка Фреяк Галина Борисівна, викладач біологічних дисциплін, викладач-методист, спеціаліст вищої категорії.

Старостою гуртка є студент 25-П групи Прох Максим. Програма розрахована на студентів ІІІ, ІV курсів технологічного та економічного відділень.

Мета роботи гуртка – систематизація і полегшення навчальної роботи студентів в позааудиторний час, сформувати у гуртківців навички проведення науково-дослідної роботи, підвищити пізнавальну активність у студентів до вивчення основних тем з дисципліни «Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва».



Основні напрями роботигуртка:

  • ознайомлення з роботою гуртка;
  • набуття навичок у роботі з науковою інформацією;
  • виконання навчальної роботи за обраною темою, що пов'язана із майбутньою спеціальністю;
  • представлення результатів на щорічній студентській конференції;
  • члени гуртка є активними учасниками науково- практичних конференцій;
  • участь у студентській олімпіаді – І етап внутріколеджівської олімпіади.


Вашій увазі презентуємо план роботи гуртка:

  1. Організаційне заняття. Ознайомлення з тематикою poбіт лабораторії технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції.Методика написання реферативної роботи з дисципліни " Технологія зберігання і переробки продукції рослинництва ". Структура реферату.
  2. Тема засідання 1.Раціональне харчування. Пошук інформації в Інтернеті та інші джерела.
  3. Тема засідання 2. Як зберегти продукти свіжими? Пошук наукової інформації. Довідкова література. Реферативні журнали.
  4. Тема засідання 3. Вимоги до харчового раціону. Використовуємо літературні матеріали до обраної теми навчальної роботи.
  5. Тема засідання 4. Огляд інформації газет, журналів, книг. Використання енциклопедичних довідників.
  6. Підготовка і обговорення в групах теми рефератів членами гуртка. Теми рефератів: «Зберігання плодів та овочів», «Переробка с/г продукції», «Харчування за змінених умов довкілля», Робота з новинками у бібліотеці коледжу. Заслуховування доповідей гуртківців. Обговорення доповідей.
  7. Тема засідання 5. Фітотерапія (корисні та шкідливі властивості лікарських рослин).
  8. Тема засідання 6. Фітотерапія і профілактика екологічно залежних хвороб людини та харчових отруєнь.
  9. Основні вимоги до підготовки доповідей на пошуково-дослідні конференції. План доповіді. Оформлення ілюстративного матеріалу, презентації роботи.
  10. Підготовка до студентської конференції. Заслуховування та обговорення доповідей гуртківців.
  11. Науково-дослідна пошукова конференція. Обговорення доповідей конференції.

Форми занять: лекції, практичні заняття, диспути, оnline-конференції, екскурсії до вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ, на підприємства.

Програмою передбачено проведення групових, парних та колективних форм роботи.

Партнерами діяльності та співпраця з виробництвом є:

  • ФГ «ГАДЗ» м.Бучач;
  • ФОП Навольська І.Д.;
  • ФГ «АРТЕМАТ АГРО»;
  • Лабораторія ПП«Амбар 88» с. Дзвиняч по зберіганню та переробці сої;
  • Борщівський міжрайонний відділ Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»;
  • НПП "Дністровський каньйон".

Науково-дослідна діяльність студентів є складовою частиною навчального процесу, і є важливою формою самостійної роботи студентів. Вона сприяє закріпленню теоретичних знань і розвитку самостійної діяльності, які необхідні майбутньому фахівцеві. Крім того, у процесі науково-дослідної роботи у повній мірі реалізується світогляд студента, бо подолання труднощів при вирішенні конкретних завдань потребує від студента діяльності, творчого підходу.

Теми навчально-дослідних, пошукових робіт:

  • Сучасні тенденції у зберіганні сільськогосподарської продукції.
  • Фактори, що впливають на якість продукції рослинництва.
  • Нітратна проблема, як основна причина екологічного забруднення сільськогосподарської продукції.
  • Вплив умов вирощування на якість плодоягідної продукції.
  • Визначення показників якості переробки продукції.
  • Рослини, овіяні легендами. Рослини синоптики.

Окремі напрями роботи гуртка пов'язані також з використанням можливостей навчально-виробничих лабораторій рослинництва, овочівництва, плодівництва, лабораторії вимірювальної екологічної експертизи та якості і безпеки об'єктів сільськогосподарського використання коледжу.

Заняття членів гуртка проходить в online режимі під час дистанційного навчання, студенти активно приймають участь. Також, працюємо у віртуальних лабораторіях, проводимо домашні досліди, створюємо цікаві пошуково- дослідні презентації, спілкуємося в online режимі з фахівцями аграрного профілю.

Отже, у гуртку студенти ознайомлюються з основними технологічними процесами і умовами зберігання рослинної продукції та заходами боротьби із втратами; вивчають загальні питання консервування і переробки сільськогосподарської продукції, методику визначення якості сировини і здійснення хіміко-технологічного контролю виробництва.


ФРЕЯК Г.Б., керівник гуртка технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції

Студентський гурток «Влучний стрілець»

Студентський гурток

«Влучний стрілець»


Керівник гуртка: Фрасуняк Володимир Іванович, викладач вищої категорії

Cтароста гуртка: Музичка Денис, студент 21 групи

При кабінеті Захисту України у Відокремленому структурному підрозділі «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України» функціонує студентський гурток «Влучний стрілець»

Метою гуртка «Влучний стрілець» є:

  • ознайомлення студентів з основами нормативно-правового забезпечення захисту України, цивільного захисту та охорони здоров'я;
  • набуття знань про функції Збройних Сил України, їхні характерні особливості, засвоєння основ захисту України, цивільного захисту, медичної підготовки, здійснення психологічної підготовки до захисту України;
  • формування та вдосконалення життєво-необхідних компетенцій учнів щодо захисту України і військово-патріотичного виховання;
  • підготовка студентів до захисту Вітчизни, професійної орієнтації молоді;
  • систематизація знань про способи і засоби індивідуального та колективного захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного і соціально-політичного походження, під час проведення рятувальних та невідкладних робіт при біологічному, хімічному та радіаційному забрудненні;


Основними завданнями гурткової роботи є:

  • забезпечення активної участі молоді в оборонно-масовій роботі, виховання студентів у дусі патріотизму та готовності до захисту своєї країни, до служби у Збройних Силах України;
  • продовження широкої пропаганди героїчних традицій українського народу та Збройних Сил України, роз'яснення цілей, задач, ідей щодо необхідності укріплення обороноздатності держави і могутності Збройних Сил України;
  • ознайомлення молоді із сучасним станом Збройних Сил, із сучасним озброєнням, їх призначенням та будовою;
  • навчання молоді основам і правилам стрільби (з пневматичної зброї), а також виконання студентами навчальних нормативів;
  • розвиток практичних навичок і вмінь у військовій справі, дисциплінованість студентів, вимогливість до себе, фізичного загартування, прищеплення любові до фізичної культури і спорту.

Необхідною успішної виховної роботи є гарна організація навчальних занять, а також висока вимогливість викладача до виконання завдань студентами.

Основні форми роботи:

  • Добровільний вступ до гуртка та активна участь у справах гуртка;
  • Спортивні змагання;
  • Походи до місць Бойові Слави;
  • Зустрічі з ветеранами війни та волонтерами;
  • Навчальна стрільба у тиру;
  • Не повне і повне розбирання автомата;
  • Участь у студентських олімпіадах і конференціях;
  • Підготовка статей та наукових доповідей.

Гурток - це ефективний засіб військово-патріотичного виховання та забезпечення знань із військової справи у молоді.

Очікуваний результат:

  • зростання патріотичного виховання у студентів та готовності до захисту своєї країни;
  • ознайомлення з основними видами стрілецької зброї;
  • вивчення способів стрільби з пневматичної зброї;
  • ознайомлення із правилами поводження із зброєю та вибухо-небезпечними предметами

Оцінка результативності:

У якості форм підведення підсумків організовуються табірні збори з прикладних видів спорту та стрільба з автомату, пошуково-дослідницька робота про історію створення та розвиток стрілецької зброї, проведення спортивних змагань та вишкіл студентів воїнами ЗСУ.


Керівник гуртка "Влучний стрілець"
В.І. Фрасуняк, викладач предмета «Захист України»

Студентський гурток «Молодий технолог»

Гурток агрономічного напрямку

«Молодий технолог»


Студентські предметні гуртки – форма позааудиторної роботи студентів коледжу, спрямована на розширення наукового потенціалу й формування навичок науково-дослідницької діяльності студентів у вільний від навчання час. Саме тому у Відокремленому структурному підрозділі «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України» був створений гурток під назвою «Молодий технолог», керівником якого є Коропецький П.М.

При гуртку працюють викладачі: Коропецький П.М., Романович Я.В., Слободян О.П., Андрусик П.Р.

Даний гурток дає змогу залучати студентів до вирішення актуальних проблем агрономії, новітніх технологій вирощування сільськогосподарськихкультур, шанобливе ставлення до природи.

Сільське господарство – це галузь матеріального виробництва, яка складається з рослинництва і тваринництва. Сільське господарство виробляє для населення продукти харчування, а для промисловості – сировину.

Рослинництво – це галузь сільського господарства, яка займається вирощуванням культурних рослин:

  • ернові та зернобобові;
  • картопля, овочі, баштанні;
  • круп'яні;
  • сади, виноградники;
  • технічні;
  • кормові.

Мета роботи гуртка:

  • сприяння у студентів зацікавлення до наукових досліджень, осмислення їх значення в агрономічній науці;
  • залучення студентів до участі у конференціях, семінарах, з представленням результатів досліджуваних тем;
  • ознайомлення з методикою наукового дослідження, обробки та оформлення матеріалів.


Завданням гуртка є – дослідження:

  • різних агротехнічних прийомів з метою поліпшення родючості ґрунтів, зниження ерозійних процесів, збільшення врожайності;
  • економічної доцільності, норм та строків застосування пестицидів;
  • новітніх технологій вирощування сільськогосподарських культур.
  • контролю технологічних параметрів і безпеки харчових продуктів.

Гурток сформований з числа студентів 3-го і 4-го курсів спеціальності «Агрономія»

Гуртківці беруть активну участь в агрономічній роботі протягом усього навчального року. Велика увага приділяється вирощуванню сільськогосподарських культур, проведенню спостережень, досліджень та ін. методам захисту культур від шкідливих організмів та відновлення довкілля.

Нагромадженню та поглибленню економічних знань студентів сприяє наукова робота: написання рефератів, виконання індивідуальних та самостійних завдань, що містять елементи проблемного пошуку; виконання завдань наукового характеру та участь в науково – практичних конференціях.

Однією з форм гурткової роботи спрямованої на вивчення нових, інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур, є навчально-практичні екскурсії у передові сільськогосподарські підприємства.

Основні види діяльності студентів на засіданні гуртка:

  • участь обдарованої молоді у різного роду олімпіадах;
  • догляд за ділянками на колекційно-дослідному полі коледжу;
  • науково – дослідницька та пошукова робота;
  • участь у виховних заходах та вечорах;
  • тиждень агрономії;
  • співпраця з сільськогосподарськими підприємствами та іншими навчальними закладами.

І. Олімпіада, як один з видів агрономічних змагань.

Студенти гуртківці є активними учасниками: внутріколеджівських та обласних олімпіад, .

Це різновид інтелектуальних змагань на освітньому просторі України, покликаний заохотити студентську молодь до вивчення окремих предметів.

Учасниками внутріколеджівської олімпіади стали всі студенти, які вивчають агрономічні дисципліни. Переможці внутріколеджівської олімпіади прийняли участь у ІІ етапі обласної олімпіади.

ІІ. Догляд за ділянками на колекційно-дослідному полі коледжу.

За лабораторією «Технологія виробництва продукції рослинництва, захисту рослин та основ дослідної справи» закріплені: дослідні ділянки на колекційно-дослідному полі коледжу, опорний пункт по дослідженню сортів та гібридів кукурудзи. На колекційно-дослідному полі коледжу закладено досліди по впливу норми висіву та ширини міжрядь на урожайність сої, екологічне випробування сортів озимої пшениці та більше 150 сортів та гібридів кукурудзи.

ІІІ. Науково-дослідницька і пошукова робота.

Для глибшого засвоєння знань з агрономічних дисциплін у коледжі створено колекційно-дослідне поле для проведення лабораторно-практичних занять, проходження навчальної практики та закладення дослідів.

Гуртківці ведуть фенологічні спостереження, доглядають за польовими культурами, збирають сноповий матеріал. Основною метою КДП є максимальна самостійність дослідницької роботи студентів, в процесі проходження навчальних практик з дисциплін «Технологія виробництва продукції росинництва», «Захист рослин», «Основи дослідної справи».

Науково-дослідна діяльність студентів є складовою частиною навчального процесу, і є важливою формою самостійної роботи студентів. Вона сприяє закріпленню теоретичних знань і розвитку самостійної діяльності, які необхідні майбутньому фахівцеві. Крім того, у процесі науково-дослідної роботи у повній мірі реалізується світогляд студента, бо подолання труднощів при вирішенні конкретних завдань потребує від студента діяльності, творчого підходу.

ІV. Участь у виховних заходах та вечорах.

Вже стало доброю традицією щороку проводити вечір присвячений Дню працівника сільського господарства, зустрічі з керівниками сільськогосподарських підприємств

V. Співпраця з сільськогосподарськими підприємствами та іншими навчальними закладами.

Співпрацюємо з сільськогосподарськими підприємствами (ПП «Березина», СФГ «Громівка», ФГ «Гадз»), агробіологічним факультетом НУБіП України, кафедрою рослинництва та захисту рослин.

VІ. Участь гуртківців у науково-дослідних конференціях коледжу.

Гуртківці беруть активну участь у науково-дослідницьких конференціях, за результатами пошукової та дослідницької роботи, а також участь у конкурсах «Кращий за професією «Агроном»