Корисно знати
Пестициди в продуктах харчування
Щороку в світі використовується більше одного мільйона тонн пестицидів, причому 60% з них - в сільському господарстві. Пестициди використовуються для боротьби з шкідниками, хворобами і бур'янами, з їх допомогою підвищують урожай, збільшують термін зберігання продукції, поліпшують її зовнішній вигляд. На сьогоднішній день асортимент пестицидів нараховує близько 5000 найменувань, що складаються з 700 хімічних речовин.
Організація із захисту навколишнього середовища допускає, що з 320 пестицидів, дозволених до застосування в агрономії, щонайменше, 66 - передбачувані канцерогени. Багато з цих отрутохімікатів змішуються з 1200 нейтральними інгредієнтами, склад яких виробники не зобов'язані розголошувати, посилаючись на «комерційну таємницю». Для 800 з них до цих пір не встановлені рівні токсичності, вони імовірно є канцерогенами.
Світовий ринок пестицидів постійно зростає. Так, у 2015 році світовий ринок пестицидів становив 11,16 млрд. дол. США, а у 2025 за прогнозами становитиме 16,9 млрд. дол. США.
Відповідно до токсиколого-гігієнічної характеристики пестицидів засоби захисту рослин можуть спричиняти погіршення здоров'я у людей, через їх токсичність.
Відповідно до цього пестициди мають такі негативні сторони, як:
-
Канцерогенність – це здатність хімічних речовин або фізичних чи біологічних агентів викликати онкозахворювання.
-
Тератогенність - формування аномалій і потворностей у живих організмів обумовлених відповідними чинниками.
-
Нейротоксичність - властивість хімічних речовин, діючи на організм створювати несприятливий вплив на структуру або функцію центральної та / або периферичної нервової системи.
-
Здатність викликати ендокринні захворювання.
Американська екологічна організація, що спеціалізується на дослідженні і захисті в сфері отрутохімікатів і матеріали ЕWG (Environmental Working Group) склала список 40 найбільш небезпечних фруктів і овочів за вмістом пестицидів у порядку зростання небезпечності. Найбільша кількість пестицидів міститься у селері, персиках, полуниці, яблуках і нектаринах, а найменше у цибулі.
Міністерство сільського господарства США – USDA навело такі дані про наявність залишків пестицидів у найбільш поширених плодових та овочевих культурах
Незважаючи на те, що наведено дані про вміст пестицидів на території США, проте хімічні компанії представлені також і в Україні, крім цього багато фруктів та овочів імпортуються в Україну і США з одних і тих самих країн, тому зазначена інформація може бути актуальною також і для України.
У апельсинах виявлено залишки 16 пестицидів, більша частина яких є канцерогенними.
Дещо менш забрудненими є банани, в яких знайдено залишки 12 пестицидів, значна частина яких є канцерогенними та тератогенними.
У груші виявлено залишки 28 пестицидів, а у грушевому пюре, яке часто використовується для дитячого харчування – 11. Термічна обробка майже в три рази зменшила кількість пестицидів у продукції.
Одним із найбільш забруднених продуктів є полуниця – знайдено залишки 54 пестицидів, майже всі вони є канцерогенними.
Дещо менш забрудненими є яблука – 42 пестициди. Переробка яблук на яблучне пюре зменшила кількість пестицидів до 28.
Лідером за кількістю залишків пестицидів серед плодових культур є персик – 62 пестициди, більшість з яких є канцерогенними та тератогенними.
У винограді виявлено 34 пестициди, значна частина яких можуть спричиняти появу аномалій і потворностей у живих організмів.
Дещо менш забрудненими є баклажани (18 пестицидів), основу яких становлять препарати які можуть спричиняти порушення у роботі ендокринної системи.
У капусті виявлено залишки 55 пестицидів, у перці солодкому – 49 шт.
У однієї із найбільш поширених овочевих культур (помідорах) знайдено залишки 35 пестицидів.
Як видно із наведених даних, продукти харчування, які споживає людина, можуть бути небезпечними для її здоров'я, а іноді навіть для життя. Ми не можемо виключити із свого раціону фрукти та овочі, проте ми можемо в певній мірі нівелювати негативний вплив залишкової кількості пестицидів у продуктах харчування.
Основними шляхами запобігання можливому потраплянню залишкової кількості пестицидів в організм людини є:
-
По можливості купляти продукти харчування у магазинах, які контролюють залишкову кількість пестицидів (в українських Стандартах відсутні обмеження щодо залишкової кількості пестицидів у продуктах харчування - нормується тільки вміст нітратів).
-
Оскільки після обприскування пестицидами, їх більша частина знаходиться на поверхні продуктів харчування, після покупки овочів, фруктів і ягід їх слід промити в проточній воді. При цьому приблизно 60% пестицидів, присутніх в їжі, змивається.
-
Видалення пестицидів шляхом механічного зняття шкірки, шкірки, шкаралупи, листя з продуктів.
-
Подрібнення і бланшіровка, а також будь-яка термічна обробка (обсмажування, варіння, тушкування) сприяють зниженню вмісту пестицидів у продуктах харчування приблизно в 3 рази.
Петро КОРОПЕЦЬКИЙ , викладач коледжу
-