Якісна розсада – запорука високих врожаїв овочів
З приходом весни та літа наші городи, теплиці рясніють багатством дарів природи – молодими овочами. Це не просто смачна їжа, але й джерело безцінних вітамінів, мінералів та інших корисних речовин, необхідних для нашого організму. Однак, для отримання ранніх врожаїв необхідно використовувати певні агротехнічні прийоми, один з яких – розсадний метод вирощування овочів який є досить клопітким та трудозатратним, але дозволяє прискорити період плодоношення овочів.
Оптимальна температура для вирощування розсади залежить від віку рослин. Наприклад, для молодої розсади з першими справжніми листками рекомендується зберігати температуру в межах 18-20°C протягом дня і 15-17°C вночі. Це дозволить рослинам активно рости і розвиватися.
У подальшому, з ростом рослин, варто знижувати температуру до 14-16°C вдень і 12-14°C вночі. Такий температурний режим сприятиме формуванню сильних і здорових рослин, готових до пересадки в грунт.
Незалежно від того, яким способом будуть вирощуватися культури, необхідно простежити, щоб посівний матеріал був високої якості. Купувати насіння овочів або інших рослин рекомендується у перевірених продавців або ж безпосередньо в представників насіннєвих фірм.
Для забезпечення якісного проходження навчальної практики для майбутніх агрономів в навчально-дослідних теплицях коледжу у співпраці з насіннєвими фірмами - турецькою «Yüksel Tohum» та голландською «Nunhems», проводиться сортовивчення овочевих культур. Дана розсада буде висаджена студентами коледжу в теплиці, що дозволить провести дослідження морфологічних ознак та господарських властивостей даних гібридів.
На фото: викладачі коледжу Ігор Дудяк, Ольга Червоногріцька, Ольга Покляцька здійснюють контроль схожості рослин, стану розсади та дотримання температурних умов росту доcлідного насіння.
Інформацію надав Ігор ДУДЯК, завідувач навчально-виробничої практики