Search

Міжнародна науково-практична конференція «Історичні аспекти та сьогодення підготовки фахівців аграрної галузі» в Заліщиках

 

Міжнародна науково-практична конференція 

«Історичні аспекти та сьогодення підготовки

фахівців аграрної галузі» в Заліщиках

 

15 травня 2018 року у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого» відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Історичні аспекти та сьогодення підготовки фахівців аграрної галузі» присвячена 120-річчю заснування Національного університету біоресурсів і природокористування України, 120-річчю заснування фахового навчального закладу в Заліщиках та 120-річчю від дня народження Є.В.Храпливого. В конференції прийняли участь науковці та викладачі вищих навчальних закладів, вчителі загальноосвітніх шкіл регіону, аспіранти, студенти, історики, краєзнавці, дослідники, музейні працівники, бібліотекарі, працівники методичних установ регіону, студенти та учні.

Перед початком конференції відбулося відкриття виставки науково-популярної, історико-краєзнавчої літератури, літературних доробків місцевих авторів, пошуково-дослідницьких робіт викладачів і студентів, презентаційних та інформаційних матеріалів. Учасники конференції, студенти і викладачі коледжу з цікавістю ознайомилися з експозиціями підготовленими працівниками бібліотеки коледжу Ємчук Н.В, Гулько М.І., Джумагою О.В., Гнатяк Н.О. та викладачами Сопилюком М.В.,Олійник М. Д., Петрів Г. В., Матійчук О.М., Деркач Н.Я, Костур І.В., Війтиком Ю.П.

На конференції було представлено 27 доповідей за напрямами: історія і педагогіка, діяльність Є. В. Храпливого, розвиток кооперативного руху, традиції та інновації підготовки фахівців, діяльність організацій («Просвіта», «Сільський господар» та хліборобський вишкіл молоді), аграрний бізнес і проблеми його розвитку, зв'язок освіти і виробництва.

Відкриваючи конференцію, директор коледжу Глова В.С. наголосив на значимості ювілейних дат в історії коледжу та університету для активізації навчальної та пошуково-дослідницької роботи, важливості розвитку партнерських зв'язків в справі підготовки фахівців.

120-річний шлях фахового навчального закладу в Заліщиках (від садівничої школи до аграрного коледжу) представив в своїй доповіді заступник директора з навчальної роботи Сопилюк М.В.

 

Доповіді про життя і діяльність вченого, педагога і громадського діяча, організатора кооперативного руху Є.В.Храпливого представили викладачі коледжу Сагайдак І.П., Олійник М.Д., Перит В.В., Дуда М.І. (студентка 25 гр. Осадчук Т.). Про життя і творчість української письменниці діаспори Лесі Храпливої-Щур доповіла аспірант НУБіП України Петрів Г.В. Зворушливими епізодами конференції стали декламування поезії Л. Храпливої-Щур «Батькові» виконане студенткою 26 групи Швидковською І. та лист-звернення колективу коледжу і учасників конференції до 90-річної дочки Є. В. Храпливого, що проживає в м. Торонто (Канада), зачитаний студентом 11 групи Любінецьким В.

Цікавим був виступ Децовського Й.Й., заступника голови осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого» про застосування кооперативної моделі професора Є.Храпливого для виживання українських хліборобів в умовах чужої держави та деякі парадокси аграрної політики в Україні (наприкінці ХХ та початку ХХІ ст.).

Тему ролі товариства «Просвіта» висвітлив у своїй доповіді директор Заліщицького районного краєзнавчого музею Каспрук В.В.

Аналіз сучасного стану розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в Тернопільській області в змістовній доповіді провів викладач Війтик Ю.П.

На конференції було також представлено надіслані для заочної участі доповіді науковців з Києва (Коцур А.П. - професор Національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор історичних наук, Коцур Г.Г. - доцент кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки, кандидат історичних наук), Чернівців (Возний І. П. - професор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, доктор історичних наук), викладачів з Бобровиці (Коник А.А. - завідувач економічного відділення ВП НУБіП України «Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О.Майнової»), Заліщик (Книш І.Я., Фрасуняк В.І. – викладачі ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого»).

Розділ зарубіжних учасників конференції відкрив викладач Гагалюк В.В., який представив тему «Проблеми розвитку агробізнесу, його соціальна відповідальність та підготовка кадрів» підготовлену спільно з старшими науковими співробітниками Лейбніц-Інституту аграрного розвитку в країнах з перехідною економікою Шафт Ф. та Гагалюком Т.В. (Галлє, Німеччина).

Модератор конференції Сопилюк М.В. представив також доповіді інших зарубіжних учасників, що надіслали свої доповіді: Ніцеї Станіслава Славомира - професора наук гуманістичних, ректора Опольського університету (Ополє, Польща), Олексяка Аркадіуша - співробітника відділу сприяння та розвитку міського уряду м. Намислів (Польща), Пшемислава Карвовського - секретаря виноградарського товариства (Зелена Гура, Польща), Бачинського М.М. – дослідника історії Заліщик (Закопане, Польща), Лопуха В.С. - директора адміністрації Наукового товариства ім. Шевченка (Нью-Йорк, США), Сопилюка В. М. – випускника коледжу і НУБіП України (м. Варрагул, Австралія). Завідувач бібліотеки коледжу Ємчук Н.В. зачитала надісланий з Нью Йорка на адресу конференції вітальний лист-звернення від адміністрації НТШ в США.

На завершення конференції директор коледжу Глова В.С. вручив сертифікати запрошеним учасникам конференції, грамоти та подяки студентам коледжу переможцям і призерам олімпіад, конкурсів «Кращий за професією» та Всеукраїнського конкурсу студентських пошуково-дослідницьких робіт, проведених в рамках фестивалю «Студентської науки – 2018».

 

М.В. Сопилюк, заступник директора з навчальної роботи

: