Search

Практика в німецькому фермерському господарстві

Куца Марія – я дуже рада, що мала змогу проходити практику в одному з сучасних німецьких фермерських господарств

Цього року я мала унікальну можливість побувати в Німеччині та набратись досвіду в галузі сільського господарства, підвищити знання німецької мови, пізнати культуру німецького народу і побувати в містах Німеччини.

Зустріли мене дуже добре. Тут одразу розумієш - інша культура. На вулиці до тебе вітаються перехожі, щиро посміхаються тобі.

З мовою спочатку виникали труднощі, адже не все розуміла, коли німці зверталися до мене. Згодом знайшли спільну мову і порозумілись .

Я проходила практику в сімейному фермерському господарстві «Bauer Lipp» в місті Вайтерштадт. Директор ферми - Петер Ліпп. Коли ми приїхали то нас зустріла дружина директора Алена.

В основному ферма базується на вирощуванні спаржі та полуниці. І в першій половині року активно проходить сезон вирощування та збору продукції. А в другій половині року - готуються до наступного сезону, інколи працівники можуть іти у відпустку. Практика агронома - це перш за все робота на полі.

Спочатку ми накривали та розкривали спаржу.

Робота у нас була з 7 ранку. Я працювала не тільки на полі, а ще і складала квіти в букети.

Та ще збирала полуницю.

Коли почався сезон полуниці я вставала о 5 ранку. Автобус нас забирав і відвозив на поле. Збирали полуницю від 5:30 до 10:00. 15-хвилинна пауза і знову до роботи. В обід завозили нас додому. Обід був від 12:00 до 14:45 або з 13:00 до 15:45, це вже як вийде.

У обідній час хтось йшов в магазин, хтось просто відпочивав. Інколи так було, що і в неділю працювали. Субота або неділя-у нас вихідний день.

Відвідувала фестиваль спаржі та полуниці на цій фермі де працювали, різні концерти, виступи музикантів.

Ви знаєте, тут надзвичайно вражають, архітектурні споруди. 

Церква, розташована в місті Дармштадті.

Хоча це російська православна церква святої Марії Магдалини, побудована на російській землі, але цікавим є те, що її будував на свої кошти останній російський імператор Микола ІІ для імператриці Олександри Федорівни Дармштадтської.

Земля під будування була привезена з Росії, граніт привозили з Кавказу , Сибіру, Уралу. Не тому, що в Німеччині не було свого граніту, а тому, що в Дармшадті будували російську православну церкву в ім'я святої Марії Магдалини. Вона мала бути саме з російського каменю і стояти на російській землі. Принцесі Олександрі та імператору Миколі хотілось мати можливість в Німеччині молитися в православній церкві.

У цей час коли в церкві немає служби, вона відкрита для відвідування.

Німці дуже люблять наших людей.

Часто розпитували про Україну - чи добре в нас тут; де ми живемо; про Схід, співпереживали.

Я дуже рада, що мала змогу проходити практику в одному з сучасних німецьких фермерських господарств. Для мене було корисним спілкування німецькою не тільки для опанування мови, а ще й для мого розвитку як особистості.

Зараз я розумію, що німецька мова доступна кожному бажаючому хто хоче її вивчити. Існують спеціальні курси, де кваліфіковані викладачі готові допомогти у цій нелегкій, але в той же час приємній справі. Головне – це працювати над собою і старатися.

На сьогоднішній день знання іноземних мов відіграє визначну роль на міжнародному ринку праці. Тож перевага віддається тим фахівцям, які володіють мовами.

Обирати тільки нам самим: важко працювати з ранку до вечора на непрестижній роботі за низьку плату або працювати над собою, навчатися, стати фахівцем своєї справи, вивчати іноземні мови та забезпечувати собі життя високої якості гідними гонорарами відповідно до своїх знань!

Куца Марія, студентка технологічного відділення

: