Search

Здобуття практичних навиків на виробництві студентами економічного відділення

Здобуття практичних навиків на виробництві студентами економічного відділення 

    28 вересня 2018 року студентами 34 і 37 ПЕ груп разом з викладачами спеціальних дисциплін Стрільчук Л.В., Марусик М.Я., Леоненко Н.В., Киверига О.Ю., Зарівна Б.П. ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого», було здійснено екскурсію в Товариство з обмеженою відповідальністю «Степ-М» в с.Росохач Чортківського району.

   Товариство з обмеженою відповідальністю «Степ-М» утворено 28 лютого 2008 року на базі ПАП «Росохацьке», господарство обробляє 943 га ріллі, на яку укладено 1105 договорів оренди.

   Керівником господарства з дня його створення і по сьогоднішній час є Батрин Василь Петрович, випускник Заліщицького радгоспу-технікуму 1989 року за спеціальністю «Бухгалтерський облік».

   З 2013 року підприємство працює з іноземними інвестиціями і першим представником інвестора був француз Жан-Поль Прюдон. На даний час інтереси інвестора приставляє англієць Кріс Бун.

   Для посіву зернових культур використовують в основному сорти зарубіжної селекції в зв'язку з тим, що в них вищий потенціал врожайності. Спеціалізація господарства: зерново-технічна.

Основні показники діяльності підприємства

Назва культури

Площа, га

Урожайність ц/ га

Сорт

Озима пшениця

290 га

80,3

Мулан, Памір, Нордіка,Колоніа, Франц

Озимій ріпак

286 га

35,6

Кортез, Обус, Роланд

Ячмінь

115 га

58,3

Себастьян

Горох

87 га

28,5

Мадонна

Соя

118 га

32,6 ( ще вся не обмолочена)

Брюненісіс,

Опус,Мавка

Соняшник

120,5 га

23,8

Тутті, Конді

Гречка

26 га

Не обмолочена

Девятка,

Крупинка

       


   Під час екскурсії ми дізналися, що для отримання добрих врожаїв на полях господарства використовується від 0,5 до 0,7т різних мінеральних простих та складних добрив. Для захисту рослин від бур'янів, шкідників та хвороб використовують гербіциди, фунгіциди, інсектициди та регулятори росту рослин. Для зберігання зерна є склади на 8000 т.

   Для зважування зерна є електронна авто вага, на якій встановлена спеціальна програма. З її допомогою проводиться зважування. В кінці робочого дня комп'ютерна програма формує звіт по культурах, номерах полів, номерах транспортних засобів, які привозили зерно. По кожному виду зерна ведеться книга складського обліку. Видача зерна або насіння з складу проводиться по накладних внутрігосподарського призначення. В кінці кожного місяця ваговий складає звіт про рух зерна та інших матеріальних цінностей і подає в бухгалтерію. Весь бухгалтерський облік ведеться в програмі «1С Бухгалтерія».

  Головним бухгалтером даного підприємства є випускниця Заліщицького аграрного коледжу Вітів Галина Ярославівна по спеціальності «Бухгалтерський облік».

   Також ми побували на Приватному Акціонерномі Товаристві «Агропродукт» в с.Росохач Чортківський р-н. по переробці тваринницької продукції.

   Ця екскурсія була досить інформативною, цікавою. Ми побачили як на практиці здійснюється виробництво сільськогосподарської продукції та ведеться комп'ютеризований облік бухгалтерських даних на підприємстві.

 

Викладачі обліково-фінансових та

економічних дисциплін та студенти 34 та 37 ПЕ груп

: