Search

Екскурсія як один з методів навчання

Екскурсія як один з методів навчання

З метою урізноманітнення методів навчання в коледжі практикують проведення занять-екскурсій на виробництво. Саме там студенти мають можливість ознайомитись із новітніми технологіями вирощування сільськогосподарських культур, новим обладнанням та асортиментом продукції.

Днями студенти 22, 23АЕ груп та студенти заочного відділення спеціальності «Агрономія» та «Екологія» здійснили екскурсію на чолі з кураторами груп в тепличний комплекс "DF Agro" Синьків. ЇЇ проводив Оробко Володимир Дмитрович – агроном першого блоку, випускник Заліщицького технікуму.

Почалася наша екскурсія з того, що ми відвідали відділ, де регулюється все управління теплицею, яке повністю комп'ютеризоване. Комп'ютер регулює подачу поживного розчину для рослин, температуру, вологість повітря, затінення, вміст вуглекислого газу.

В даному блоці містяться також баки для розчину мінеральних добрив та подачі їх до рослин, цистерни з водою та машини, які створюють холодний та гарячий тумани.

Тепличний комплекс функціонує з 2012 року, займає 10га і розділений на два блоки розмірами 3,8га та 5,4 га, 0,27га займає розсадне відділення. В теплицях підтримується стерильна чистота. Комплекс займається вирощуванням перцю, а в несезонний період – тюльпанів та зеленних рослин.

Потрапивши в теплицю студентам довелось підіймати голови вгору, щоб повністю побачити рослини (зараз вони сягають 3м і більше, а до кінця вегетації будуть до 4,5м заввишки). Комплекс вирощує 18 сортів перцю: червоні, жовті, оранжеві та зелені. Жовтий перець більш генеративний, тому найнижчий, всі інші ж більш вегетативні і тому розміри їх більші. Продукція екологічно чиста, так як використовують біологічні засоби захисту рослин.

Володимир Дмитрович докладно охарактерезував технологію вирощування перцю. За допомогою спеціальної машини спочатку набиваються касети, потім ця ж машина висіває в них насіння і вже готові касети переміщають в розсадне відділення, де рослини проростають. Потім проводять пікіровку в кубики і коли перець досягає 20 см, його переносять у теплицю, де прикріплюють до спеціального субстрату, розміщуючи за схемою посадки 160 х 20. Рослини формують в 2 стебла, а плоди закладають в 4-5 пазух. Якщо температура в теплиці досягає вище 28 градусів, то перець починає погано рости і функціонувати. В кінці вегетації, досягнувши максимальної висоти, проводять прищипування верхівок і через деякий час після збирання останнього урожаю рослини утилізують.

Урожай збирають два рази в тиждень, вихід перцю 20 кг з м². Нестандартні або уражені плоди викидаються. Збір проводять вручну з допомогою механізованих візків, зібраний перець складають у контейнери, які потім прямують на лінію для сортування і пакування.

В теплиці вирощують такі сорти перцю: Фебріс, Сфен, Бентлі, Маранелло.

Екскурсія була надзвичайно корисна для майбутніх агрономів і екологів, так як під час неї студенти зуміли переконатись у перспективності обраної професії.

Сопівник Л.Й., Симака С. П. – куратори 22, 23АЕ груп,

Хомів Н. Й. – методист по роботі зі студентами

заочної форми навчання.

: