Search

День прав людини

День прав людини

     День прав людини - Міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної Асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Загальної декларації прав людини у 1948 році. Загальна декларація прав людини - перший Міжнародний документ, який задекларував рівність прав і свобод всіх людей. Що таке права людини?. Під таким гаслом у ВП НУБІП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого» пройшов круглий стіл за участю студентів, викладачів та представників Заліщицького бюро правової допомоги. Відкриваючи даний захід, заступник директора з виховної роботи – Книш І.Я. зазначив: «Права людини дають нам можливість поважати один одного і співіснувати один з одним. Вони є не просто правами, яких необхідно дотримуватися, але і правами, дотримання яких необхідно вимагати від інших. Порушення прав людини та основних свобод є не лише особистою трагедією, але і створює умови для соціальних і політичних заворушень, породжує насильство та конфлікти».

     Заступник начальника Заліщицького бюро правової допомоги п.Таїсія Рубеняк зупинилася на проблемі насильства в сім′ї. У багатьох країнах сімейне насильство розглядають як серйозну соціальну проблему.

     За визначенням Закону України «Про попередження насильства в сім'ї», який Верховна Рада України ухвалила 2001 року, насильство в сім'ї — це «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю».

     Намагаючись вирішити проблему домашнього насильства, у грудні 2017р. Верховна Рада ухвалила закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» в якому запропоновано новий підхід (із використанням європейських стандартів) до боротьби з цим негативним явищем у суспільстві. Закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за домашнє насильство набуде чинності — 11 січня 2019 року. Зокрема, почне діяти кримінальна відповідальність за вчинення систематичного домашнього насильства, що передбачатиме покарання у вигляді позбавлення волі строком до 2 років.Працівниками бюро правової допомоги було визначено методи соціальної роботи з жертвами сімейного насилля. Зокрема, щодо осіб, які вже вчинили насильство в родині або погрожують, його вчинити, працівники поліції можуть вжити таких заходів: (офіційне попередження, профілактичний облік, припис та допомога потерпілим від домашнього насильства  спеціальних кризових центрів, а також центрів медико-соціальної реабілітації та національна "гарячих " ліній. Тому наше українське суспільство має зрозуміти, що набагато спокійніше жити серед людей, які знають, що життя, гідність людини недоторкані, що кожна людина - це цінність, неповторність, самобутність.

Книш І.Я., викладач «Правознавства»

: