Search

Товариство «Просвіта» - символ української національної ідеї

Товариство «Просвіта» - символ української

національної ідеї

     Під такою назвою в Івано-Франківську працювала Всеукраїнська наукова конференція, присвячена 150-річчю створення української громадської організації. В роботі конференції прийняли участь делегація нашого навчального закладу в складі Й.Й.Децовського, І.Я.Книша та Ю.П.Війтика.

     Конференція була організована на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Організаторами її виступили викладачі кафедри історії України, Івано-Франківське обласне об'єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Шевченка, обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

     Історичною традицією найдавнішої української громадської організації «Просвіта» було і є згуртування авторитетних, активних і національно свідомих українців.

     В ході конференції було обговорено внесок товариства в утвердження ідеї всеукраїнської національної єдності в Галичині, діяльність відродженої «Просвіти» у період новітньої української історії. Особлива увага надавалась проблемі сприяння вихованню у молоді національної свідомості, політико-правової культури шляхом проведення заходів та реалізації молодіжних проектів.

     Й.Й.Децовський у своєму виступі на конференції проаналізував болючі точки та можливі способи їх подолання на сучасному етапі розвитку «Просвіти».

     Присутні мали можливість ознайомитись з досвідом роботи Івано-Франківського обласного об'єднання ВУТ «Просвіта» - найпотужнішого об'єднання в Україні. Цей досвід вартий уваги і запозичення.

Війтик Ю.П., викладач коледжу

: