Search

Сесія студентів заочної форми навчання

Сесія студентів заочної форми навчання

    Незважаючи на значне зниження температури на вулиці, у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого»  спекотно. Листопад та грудень – гаряча пора для студентів заочної форми навчання. Стартувала осінньо-зимова екзаменаційна сесія. Про свої досягнення у навчанні звітують майбутні фахівці спеціальностей «Агрономія» та «Облік і оподаткування».

    Ось такими веселими, креативними, щирими і, однозначно, інтелектуальними студентами поповнився контингент Заліщицького аграрного коледжу у цьому навчальному році. Цей позитив підхопили і викладачі, зокрема, Лариса Василівна Стрільчук та Роман Васильович Андрусик, завідувачі економічного та технологічного відділень.

    Напередодні початку сесії ми поспілкувалися зі студентами та поцікавилися у них, чи готові вони до іспитів. Приємно, що студенти почали готуватися до сесії не під час неї, а у ході всього навчання. Це дає підставу сподіватися, що молоді люди мають конкретну мету у житті і знають, чого хочуть від навчання.

    Студенти-заочники виважено й відповідально, але кожен по-своєму, готувалися до екзаменів. Кожна академічна група має свій шарм.

    Та, мабуть, незабутньою ця сесія буде для студентів І курсу, адже вона є першою і незвіданою для ще вчорашніх учнів ПТНЗ.

 

    «Аргументація до навчання – процес комплексний: саме можливість використовувати отримані знання в майбутньому – дуже важливий аргумент для навчання. Тішить, що рівень підготовки першокурсників досить високий, –запевняє викладач дисципліни «Історія України» Марія Дмитрівна Олійник, – а це значить, що, ставши старшокурсниками, вони порадують нас своїми досягненнями».

    Першокурсниця Юлія Брелюс свою першу сесію склала вдало, хоч і хвилювалась трішки.

    Для Іската Степана – студента, який навчається на другому курсі спеціальності «Агрономія», цьогорічна сесія стала приємним закінченням 2018 року. Порівнюючи сесії на першому курсі, з впевненістю сказав, що суттєвих відмінностей між ними немає. В обох випадках потрібно наполегливо працювати впродовж цілого семестру. Юрій Петрович Війтик позитивно оцінив знання Степана з соціології та побажав успішно завершити екзаменаційну сесію.

    Студенти випускних груп є взірцями для своїх молодших колег. І на екзамені з навчальної дисципліни «Інформаційні системи і технології в обліку» намагалися всебічно розкрити отримані знання. Як стверджує викладач цієї дисципліни Наталія Володимирівна Леоненко, найкраще це вдалося  Галині Вербіцькій. А дівчина, в свою чергу, стверджує, що всім своїм успіхам завдячує організації форм роботи викладачів зі студентами заочної форми навчання, акцентує увагу на ефективне впровадження сучасних методик організації самостійної роботи зі сторони наставників.

    «Як справжня війна виграється до бою, як вибори виграються до голосування, так і з сесією. До неї треба готуватися протягом семестру. І тільки за умови системної роботи все складеться успішно», – переконаний викладач економічної теорії, заступник директора з навчальної роботи, Михайло Васильович Сопилюк. А передекзаменаційні консультації за його наставництвом для студентів – це половина успіху, стверджують студенти-заочники Товпига Сергій і Петляр Василь.

    Вже традиційно екзаменаційні білети містять відкриті та тестові письмові запитання, по закінченні роботи над якими, вихованці мають можливість підтвердити набуті знання у співбесіді з викладачами. Навізівській Надії, до прикладу, вдалось переконати викладача правознавства Ігоря Ярославовича Книша у глибоких своїх знаннях.

    Анастасія Танасійчук, випускниця НУБіП України педагогічного факультету, працює за фахом та одночасно здобуває у Заліщицькому аграрному коледжі другу вищу освіту за спеціальністю «Агрономія». За її плечима не одна успішно здана сесія на стаціонарі в столичному виші. «А от від заочної форми навчання не очікувала стільки позитиву, – зізнається дівчина, – я приємно вражена віртуальним спілкуванням, яке запропонували викладачі коледжу. Листування електронною поштою – це зручно і комфортно. На мою електронну адресу систематично надходять інформаційно-методичні матеріали з кожного навчального предмету, тематичні презентації, відеоматеріали, що допомагають системно оволодіти ґрунтовними знаннями. Слова вдячності хочеться висловити і за електронні підручники, рекомендовані наставниками, за посилання на інтернет-сайти, де можна поглибити свої знання, або ж перевірити їх за допомогою онлайн тестових завдань та онлайн калькуляторів. Аналогічним чином отримую завдання для самостійної роботи. Це і контрольні роботи, і тестові завдання, і запитання для самоконтролю, і, що мені особливо до вподоби, завдання творчого характеру: створити власну презентацію, підготувати матеріал дослідницького характеру, дати оцінку тій чи іншій проблемній ситуації», – ділиться враженнями студентка.

   Настя наполегливо оволодіває знаннями та неабияк демонструє їх під час здачі сесії. Викладач дисципліни «Комп'ютеризація сільськогосподарського виробництва» Іван Михайлович Зубик оцінив старанну студентку на відмінно.

    Щиро вдячні студенти і викладачу дисципліни «Податкова система» Ользі Михайлівні Попіль за індивідуальні змістовні консультації.

    Ольга Василівна Галайдіда, викладач «Маркетингу», стверджує, що успіх студента прямо пропорційний його постійній роботі в рамках тієї чи іншої навчальної дисципліни. Тобто потрібно увесь час накопичувати знання, уміння та навички. І, як результат, успішно здана сесія. Розайко Каріна, студентка заочної форм навчання, «подолали» її відмінно.

    «Найголовніше правило успішної сесії — це систематизація, – переконана Віра Іванівна Гойман, викладач «Культурології», –матеріал, який людина постійно повторює, відкладається в довготривалу пам'ять. Такий підхід допоможе не лише добре скласти екзамен, а й збереже інформацію для подальшого її використання».

     Студенти всіх курсів і спеціальностей гідно тішать своїми знаннями викладачів, чому сприяє й доброзичлива і спокійна атмосфера на всіх екзаменах.

    Сподіваюсь, що ця сесія запам'ятається студентам заочної форми навчання приємними враженнями та залишить тільки хороші оцінки в їхніх залікових книжках.

     А попереду Новий рік – рік нових сподівань, здійснення заповітних мрій і чудового веселого настрою. Тому бажаємо й надалі черпати нові знання у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого» й ставати відмінними спеціалістами на регіональному та міжнародному ринках праці.

 

Н.Й.Хомів, методист по роботі зі студентами заочної форми навчання 

: