Search

Професія твоєї мрії

Професія твоєї мрії

    Вибір професії – один з головних життєвих виборів, який здійснює людина в юному віці. Він має значення як для самої людини, так і для суспільства. Вибір професії – це по суті вибір життєвого шляху, вибір долі. Від вибору професії до душі у великій мірі залежить задоволення людини своєю долею, її щастя.

    Професійна орієнтація – система навчально-виховної роботи, спрямованої на засвоєння учнями знань про соціально-економічні й психофізіологічні умови правильного вибору професії, формування в них уміння аналізувати вимоги різних професій до психологічної структури особистості, а також свої професійно значущі якості, шляхи й засоби їх розвитку.

   Завдання профорієнтації полягає в ознайомленні учнів з професіями та правилами їх вибору, вихованні спрямованості на самопізнання як основу професійного самовизначення; формування вміння зіставляти свої здібності з вимогами щодо набуття конкретної професії, складати на цій основі реальний план оволодіння професією, а також забезпечення розвиту професійно важливих якостей особистості.

    Професійна інформація дає школярам змогу ознайомитись з різними професіями, з пов'язаним із ними змістом трудової діяльності, з вимогами, які ці професії пред'являють людині, а також з тим, де ними можна оволодіти. Завдяки цьому учні виявляють свої індивідуальні схильності, психофізіологічні можливості, вміння зіставити їх з вимогами професії, до якої вони мають інтерес і нахили, щоб прийняти правильне рішення про свою придатність до професійної діяльності в обраній галузі праці.

    Профорієнтаційна робота із учнями шкіл та ПТУ – одна з найважливіших ділянок агітаційної роботи педагогічного колективу ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого».

    Викладачі циклової комісії агрономічних та загальноосвітніх дисциплін, зокрема: Сопівник Л.Й., Лопушинська О.П., Баран А.В., Лилик П.М., Руснак С.Г. та Радик А.В., взяли участь у виїзних профорієнтаційних акціях під загальним гаслом «Професія твоєї мрії», що були організовані в школах Борщівського р-ну. Побували у Королівській ЗОШ І-ІІ ступенів, Стрілковецькому НВК ЗНЗ І-ІІІ ст. ДНЗ, Мушкатівській ЗОШ ІІ ст., Іванківській ЗОШ І-ІІІ ст., Вовковецькій ЗОШ І-ІІ ст., Борщівському професійному ліцеї.

    Між учнями шкіл та викладачами коледжу йшла жвава та доброзичлива розмова. Багато учнів зацікавились нашим навчальним закладом та спеціальностями, про які ми розповіли.

    Учні мали можливість поспілкуватись з представниками нашого закладу, ознайомитись з професіями, які можна отримати, навчаючись в нашому навчальному закладі та умовами вступу на навчання.

    Викладачами був розданий комплект рекламного матеріалу, розрахований на учнівську молодь та їх батьків, в яких йдеться про професії, які можна отримати в нашому коледжі та документи необхідні для вступу, а також укладені угоди про творчу співпрацю ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім.Є.Храпливого» та загальноосвітніми школами.

    Правильний вибір професії зумовлює моральне задоволення, позитивну самооцінку, високу продуктивність праці, якість продукції. Він є точкою, в якій сходяться інтереси особистості та суспільства, поєднання особистих і загальних інтересів.

Сопівник Л.Й., Лопушинська О.П., Баран А.В. – викладачі коледжу

: