Search

Літературні новини

Літературні новини

Отримання нової літератури, як навчальної, так і художньої,- це завжди приємна подія. Оскільки збагачується не тільки книжковий фонд бібліотеки, але й інтелект читачів.

Ім'я історика-дослідника, педагога, заступника директора з навчальної роботи ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого» Михайла Сопилюка відоме у нашому місті. У його доробку багато встановлених і описаних фактів, досліджень, наукові розвідки, які висвітлені у книгах, що стали вагомим набутком його творчої діяльності. І все це досягнув Михайло Васильович своєю наполегливістю, працелюбністю, добротою, умінням пізнавати більше цікавого, досі невідомого.

У доробку автора є книги: «Від садівничої школи до агроколеджу», «На переломі століть», перше видання і з такою ж назвою «На переломі століть», друге видання, доповнене, а також «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках» та « Заліщики: роки, події, люди, Том 1», «Заліщики: роки, події, люди Т.2». Цей перелік поповнився новими роботами Михайла Васильовича – «Степан Слободян – провідник ОУН Карпатського краю» та « Дорогою правди».

Прочитання книг Сопилюка М.В. для нас рівносильне переглядові вмісту історико-духовної скрині прожитих літ, щемливому дотикові до імен та діянь знакових людей нашого рідного краю. Майстерно зібрано у книгах розповіді про постаті, якими гордилася, гордиться і буде гордитися наша маленька Батьківщина. На кожній сторінці панують щирість і повага автора до цих людей. 

Михайло Сопилюк. Степан Слободян- провідник ОУН Карпатського краю.– Чернівці: ПП «Видавничий дім «РОДОВІД», 2019.-236 с.

У книзі на основі аналізу джерел і наукової літератури висвітлено роль уродженця с. Синьків, Заліщицького повіту Степана Слободяна – «Клима», «Єфрема» керівника Карпатського крайового проводу ОУН в організації та ідеологічному забезпеченні українського національно-визвольного руху в період 1940-х – початку 1950 років. Відтворено основні віхи життя і діяльності ряду активних учасників ОУН-УПА, соратників по боротьбі з більшовицьким режимом, розкрито деякі питання організації пропагандистської роботи в Українській Повстанській Армії.


Михайло Сопилюк. Дорогою правди–Чернівці: «Видавничий дім «РОДОВІД», 2019.-192 с. 

У книжці на основі узагальнення і систематизації даних з опублікованих джерел, спогадів, мемуарної і наукової літератури висвітлюється життя і служіння братів Владики Якова і отця-доктора Єроніма Тимчуків, уродженців села Дуплиська Заліщицького району. Зроблена спроба показати їх роль у збереженні української греко-католицької церкви в умовах більшовицьких репресій та охарактеризувати самовіддану діяльність отців у духовному становленні та релігійному вихованні кількох поколінь населення Західної України в період 1940-1980-х років.


Запрошуємо всіх, хто цікавиться історією рідного краю, хто не байдужий до долі синів і дочок України не оминути своєю увагою ці книги, завітавши до нашої бібліотеки.

Ми бажаємо Михайлу Васильовичу здоров'я, успіхів в його праці та чекаємо нових книг-досліджень.

 

Бібліотека коледжу

: