Search

Завершення проекту українсько-польського обміну молоді в Польщі

Завершення проекту українсько-польського

обміну молоді в Польщі

Завершальним етапом проекту українсько-польського обміну молоді в Польщі було проведення урочистої академії. На даний захід були запрошені представники повітового староства, керівники освіти, вчителі, представники учнівського самоврядування з інших шкіл.



Розпочалися урочистості з вітального слова директора школи Спілки шкіл рільничих Яцека Петрашека. Більш детально про проект, його цілі, завдання та процес реалізації розповів автор Адам Губіцький. В ході академії були представлені результати роботи за всі дні проекту (фотографії, фільми, презентації). Також хлопці та дівчата з України спільно виконувалися пісні «Гей соколи» та «Ой, чорна я си чорна». Шквал аплодисментів викликала вокальна композиція «Цвіте терен» (гурт «Браво») та танок «Ой під вишнею, під черешнею» (Анастасії Сидорчук та Михайло Андрущак).

Керівники української групи студентів Галина Петрів та Олег Мартинчук висловили щирі слова вдячності дирекції школи Спілки шкіл рільничих, опікунам польської групи учнів Малгожатій Іванищук, Евеліні Степі, Александрі Кільтиці та всім учасникам проекту, які протягом 7 днів постійно були з українцями та створили всі умови для того, щоб проект вдався.

Всі присутні мали можливість оглядати звіт-фотовиставку кращих робіт учасників програми обміну.

Ввечері молоді люди з України та Польщі створювали «Карту емоцій», де вони графічно зображали свої відчуття, емоції та переживання під час відвідин міста Намислова та його околиць, Кракова та Вроцлава.

Завершилася програма в Польщі заповненням учасниками анкети-вражень та обговоренням досягнутих результатів.

Прощаючись у всіх на очах були сльози, бо провели спільно 7 чудових днів, знайшли нових друзів, глибше пізнавали польську історію, культуру, звичаї та традиції.

Ось деякі враження студентів коледжу, учасників програми обміну:

Анастасія Сидорчук: «Проект мені дуже сподобався. Ми задоволені, але одночасно і сумні, бо треба уже прощатися. Незважаючи на те, що у нас різні мови, уже на другий день, ми чудово розуміли один одного. Було цікаво та весело, ми подорожували, відкривали для себе нові місця та співали українсько-польських пісень. Хотілося б знову взяти участь у такому проекті».

Олександр Федоряк: «Мені дуже сподобалась місто Намислів, яке зачаровує своєю простотою, але водночас дуже цікавою архітектурою, культурою, традиціями. Жителі дуже привітні. На мою думку, це ідеальне місце в якому хочеться провести свою старість».

Мирослав Ляшук: «Закохався в Намислів. Просте, затишне, зелене, надзвичайно спокійне містечко. Чимось нагадує моє рідне місто Заліщики».

Владислав Любінецький: «Краків - дуже красиве історичне місто. Своєю архітектурою нагадує Львів та Чернівці. В місті мені сподобався замок та місцева атмосфера. Замок має легенду про Вавельського дракона. Це місто я запам'ятаю на все життя».

Михайло Андрущак: «Чудово проведений час у Кракові. Неймовірна архітектура, мальовничі краєвиди, багата історія та прекрасна дружна компанія. Дякуємо друзям з Польщі за таку екскурсію!».

Тетяна Перит: «Всі дороги в Кракові ведуть до Головної площі, адже на ній розташовані основні визначні місця міста такі як: Ратуша, Базиліка святої Марії, Суконні ряди. Тут завжди вирує життя і сотні туристів з усього світу».

Тетяна Фрасуняк: «Якобовіце – село в Польщі, в якому є цікава архітектурна споруда, що зараз використовується як готель «Якубус». Інтер'єр будівлі дуже сподобався. На території готелю є конюшні та проводяться навчання кінній їзді. Також тут проводять різні конференції, урочистості чи весілля. Тут затишно, чисте повітря та недоторкана природа».

Вікторія Рибалка: «Палац Зємєраліце виконаний в еклектичному стилі з вишуканою та стриманою архітектурою. Ми мали змогу оглянути кімнати та поспілкуватися з власником будинку. Зараз це приватний будинок з прекрасним садом навколо. Ми зробили багато дуже класних фотографій у цьому місці».

Анатолій Льорчак: «Вроцлав – один з найбільших культурних центрів Польщі. Наші друзі приготували для нас цікавий квест. Незважаючи на змінну погоду (сонце, вітер, дощ), ми весело провели час і побачили найважливіші пам'ятки у місті. Найбільше запам'яталась легенда про вроцлавських гномів, які робили місцевим жителям різні неприємності. У місті в різних куточках розкладені фігурки в їх честь».

Ігор Ткач: «З перших хвилин місто Вроцлав вражає своєю архітектурою. Більшість будівель побудовані в готичному стилі, тому гуляючи містом відчуваєш себе, наче у казці. Гноми, які є, майже, в кожному куточку міста підсилюють це почуття».

Ще раз висловлюємо сердечні слова вдячності організаторам проекту польсько-українського обміну молоді «Розуміємо і пізнаємо. Польські та українські маршрути ідентичності» та з нетерпінням чекаємо польських друзів в Україні.

Петрів Г.В., керівник української групи

студентів польсько-українського обміну

: