Search

Тиждень української мови і літератури

Тиждень української мови і літератури

 

Колектив філологів ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого», а це: Сагайдак І.П., Атаманчук Л.А., Гойман В.І, Юрійчук О.В. у своій роботі керується висловлюванням О. Гончара: «Мова – це доля нашого народу, і вона залежить від того, як ревно ми всі плекатимемо її». Наша праця як викладачів не обмежується тільки навчальними заняттями: своє професійне кредо ми реалізовуємо і в позааудиторний час. Ось уже багато років поспіль традиційним став Тиждень української мови та літератури в листопаді, який розвиває творчі здібності, естетичні смаки, мовлення і мислення студентів; сприяє формуванню високоморальної особистості; виховує інтерес до народних традицій, повагу до рідного слова.

Цьогоріч Тиждень рідної мови стартував 4 листопада і тривав до Дня української писемності та мови. Найрізноманітніші заходи, які тривали упродовж тижня, дали змогу студентам поринути в багатющий світ краси і принад рідної мови. Першого дня студенти 24 та 25 груп підготували іформаційно- просвітницьку годину: «Яке прекрасне рідне слово! Воно – не світ, а всі світи…». Вдалим доповненням до неї були книжкова виставка, організована бібліотекою коледжу, мультимедійні презентаціїта тематичний випуск студентами 11-КЕ гр. часопису «Коріння і крона».

Урочиста атмосфера панувала в коледжі під час проведення Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та мовно-літературної олімпіади, які об'єднали знавців української мови, сприяючи піднесенню престижу рідної мови в Україні та утвердженню її державного статусу.

Цьогоріч у І етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім.П.Яцика добрі результати виконання завдань показали: І місце – Фрасуняк Тетяна (25 група), Натуркач Світлана(15 група); ІІ місце – Мельник Лілія (25 група), Грицак Юліана (14 група); ІІІ місце – Михайлюк Арсен (21-К група), Червоногріцька Мар'яна (15 група). В олімпіаді з української мови та літератури кращими були: І місце – Перит Тетяна (24 група), ІІ місце – Паньків Ольга (24 група), ІІІ місце – Сороцький Роман (21–К група).

Традиційно в рамках Тижня рідної мови студенти беруть участь у вікторині «Чи знаєш ти українську мову та пишуть твори-роздуми «Ми, як скарб нетлінний, мову рідну мусимо нащадкам передать», «Будуймо державу вкраїнського слова». Їх творчі роботи свідчать про глибину розуміння молоддю цієї проблеми. Ось деякі міркування студентів.

«Те, як людина говорить, створює образ її душі та інтелекту, вихованості, оскільки саме через мову виявляються ці важливі людські якості. Мовлення кожного – це його духовний, інтелектуальний портрет. Заговорить людина – і виявить не лише рівень своєї освіченості, а й міру вихованості, гостроту розуму, образність уяви, точність спостережень», - зазначив Михайлюк Арсен, студент 21 групи.

«Великою проблемою серед молоді є брак словникового запасу – як наслідок небажання читати художню літературу. Розмову, «пересипану» словами-паразитами «тіпа», «короче», неприємно слухати, і таке мовлення красномовно малює не лише словесний портрет мовця, а й його самого – його внутрішній, духовний світ. Як не згадати відомий вислів древніх греків: «Заговори, щоб я тебе побачив», - міркувала Паньків Ольга, студентка 24 гр.

«Ми хочемо бути багатомовними та освіченими. Для цього ми маємо засвітитися любов'ю до рідної мови як до найсвятішого скарбу нашої нації. Де б ми не були, ми завжди повинні пам'ятати, що тільки молитва на рідній мові буде вислухана Богом», - підсумувала Фрасуняк Тетяна (25-Ф гр.).

Завершився Тиждень долученням студентського загалу, частини викладачів та працівників коледжу до написання XІX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який мав назву «Від бересту – до «цифри»» і, окрім суто філологічної мети, своїм змістом акцентував на єдності української багатонаціональної спільноти. Диктант вкотре підтвердив, що сучасне життя вимагає грамотної людини, яка має значний словниковий запас, здатна вільно висловлювати свої думки в усній і писемній формі, у будь-якому стилі і жанрі. Воістину справедливі слова О. Гончара: «Той, хто зневажливо ставиться до рідної мови, не може й сам викликати поваги до себе». Тому постійна турбота про екологію мовного середовища має стати однією із головних якостей сучасного спеціаліста, вдосконаленню якої немає меж.

Викладачі філологічних дисциплін

: