Search

ОБРІЗУВАННЯ ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ ЯБЛУНІ І ГРУШІТИПУ « БІ-БАУМ»

ОБРІЗУВАННЯ ПЛОДОВИХ ДЕРЕВ ЯБЛУНІ І ГРУШІ

ТИПУ « БІ-БАУМ»

Протягом минулого тижня проводились практичні заняття з дисципліни «Плодівництво» з студентами 32,33 груп ВП НУБіП України Заліщицький аграрного коледжу ім.Є.Храпливого на колекційно- дослідному полі закладу.

Навчальна практика з плодівництва мала за мету ознайомити студентів з основними технологічними операціями і прийомами виконання робіт під час вирощування плодових і ягідних культур.

Під час практичних заняття з плодівництва студенти мали можливість ознайомитися з матеріалами та садовими інструментами, а також технологічними операціями і вимогами до їх виконання при вивченні технології вирощування плодових культур.

Обрізування плодових дерев – необхідний і важливий елемент технології вирощування стабільних врожаїв плодів. За допомогою цьогозаходу формують крони, регулюють процеси росту і плодоношення, покращують якість плодів. Обрізування створює умови для посилення ефективності робіт по догляду за грунтом і рослинами.

Сформовані крони дерев повинні відповідати таким вимогам: вони мають бути продуктивними ( забезпечувати ранній вступ дерев у товарне плодоношення та отримання сталих врожаїв високоякісних плодів); міцними (витримувати значні навантаження врожаїв без розломів і пошкодження гілок); добре освітленими (оптимально використовувати фізіологічно-активну радіацію (ФАР) листковою поверхнею всіх її частин; зручними у догляді.

Під час практичного заняття студенти ознайомилися з технікою і особливостями обрізування крон зерняткових і кісточкових порід, зазначили основні принципи обрізування, позначили місця зрізів на схемах гілок, дерев, визначили віковий період, інтенсивність росту і характер плодоношення дерев або гілок, взятих для обрізування, за довжиною однорічного приросту, розміщенням і типом плодоносних утворень та їхнім віком, наявністю слідів від плодоніжок на плодових сумках, кількістю плодових бруньок, вовчків та відмерлих гілок і гілочок.

Враховуючи всі дані обстеження крони чи гілки, вчилися визначити план обрізування, робити укорочування однорічних приростів та гілок, видаляти їх на кільце, зачищати і замазувати рану.

Під час заняття особливу увагу звертати на обрізування яблук і груш дерев типу «Бі-Баум». Форма крони типу «Бі-Баум» з двома рівноцінними провідниками, які не конкурують один з одним, і в однаковій мірі використовують поживні речовини, які засвоюються кореневою системою. Така форма крони допомагає створити плодову стіну висотою 2,5-3м

.

Залежно від біологічних особливостей порід і сортів, стану і віку дерев, застосовували той або інший спосіб обрізування або поєднували кілька способів.

Керівники практичного заняття : Грицишин С.Ф.

Лендел В.Ф.

: