Search

Іван Пулюй - український винахідник Х- променів

Іван Пулюй - український винахідник Х- променів 

Культура і наука кожної нації належать людству. Наш святий обов'язок знати свою історію, своїх світочів науки і культури. З цією метою студенти 11 –ЕК групи у читальній залі коледжу провели виховну годину, присвячену 175-річчю від дня народження видатного вченого-фізика, уродженця ТернопільщиниІвана Пулюя.

У ході заходу учасники спробували дати відповідь на питання: " Хто ж він: той першовідкривач " X" (рентгенівських) променів? - німецький фізик В. Рентген чи наш земляк І. Пулюй.

 

Студенти дізналися багато цікавих фактів про Івана Пулюя - вченого-новатора, умілого та вдумливого фізика-експериментатора, електротехніка, математика, астронома, філософа, енергобудівника, оригінального конструктора та винахідника, про найбільш важливі досягнення в молекулярній фізиці та електротехніці і відзначення його міжнародними преміями. Виявляється, що вчений удосконалив конструкцію телефонних станцій та абонентських апаратів і його винахід був запатентований у ряді промислових розвинутих країн Європи, а Пулюєва лампа в 1881 році на міжнародній виставці в Парижі здобуває срібну медаль, за його активною участю запущено ряд електростанцій на постійному струмі в Австро-Угорщині, а також першу в Європі електростанцію на змінному струмі в м. Празі.

Широка популярність Пулюя в наукових колах кінця 19 - початку 20 століття зумовлена, в основному, двома галузями діяльності: фундаментальними дослідженнями в газорозрядних трубках, особливо катодних променів і його видатними досягненнями в області електротехніки.

Зацікавила присутніх розповідь про діяльність вченого як популяризатора досягнень науки, громадянина і патріота, блискучого лектора, активного організатора, письменника, перекладача, публіциста і громадського діяча, борця за національне відродження українського народу, його політичні права, за піднесення української культури до рівня цивілізованих народів світу.

Влучно охарактеризував непересічну особистість нашого земляка в одній з австрійських газет учений Вільгельм Форман , який писав: "Доктор Іван Пулюй належить до найцікавіших постатей науки кінця ХІХ і початку ХХ сторіч".

С.Г.Руснак, викладач коледжу

: