Search

Самоосвіта викладача під час карантину

Самоосвіта викладача під час карантину

Час вимушеного карантину сприяє творчому саморозвитку та самоосвіті. Багато можливостей відкривається для педагога у цей час. Для мене таким корисним джерелом знань стала платформа масових відкритих онлайн-курсів Prometheus https://prometheus.org.ua/.

У них і раніше були розроблені сучасні, цікаві та доступні цикли навчання. Проте в даний період вони упорядкували свої безкоштовні онлайн-курси для освітян відповідно до нових вимог Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників (Постанова КМУ від 21 серпня 2019 р. № 800 зі змінами та доповненнями від 27 грудня 2019 р. № 1133). А це означає, що їх сертифікати можуть бути зараховані як підвищення кваліфікації.

Ось такі курси уже доступні на платформі:

  • Підвищення кваліфікації педагогічних працівників: нові вимоги і можливості;
  • Наука про навчання. Що має знати кожен вчитель?
  • Українська література. Осмислені й переосмислені;
  • Впровадження інновацій в школах;
  • Наука повсякденного мислення;
  • Дизайн-мислення в школі;
  • Протидія та попередження булінгу в закладах освіти;
  • Медіаграмотність для освітян;
  • Освітні інструменти критичного мислення;
  • Критичне мислення для освітян.

Думаю, кожен зможе знайти для себе відповідну програму навчання.

Я ж обрала курс «Освітні інструменти критичного мислення» (викл. С.Терно) і не пошкодувала. Його автор є доктором педагогічних наук, професором кафедри історії України, чудовим оратором, цікавим та захоплюючим педагогом, майстром провокації та мотивації. Його лекції стимулюють до пошуку відповідей на нові та відвічні питання освіти, до критичної оцінки уже набутих знань та вмінь. До кожного відео додаються корисні посилання на наукові статті та психолого-педагогічну літературу В.Франкла, М.Литвака, А.Адлера, С.Кові, Т.Чернігівської, І.Ялома, Р. Стернберга, Т.Вагнера, Т. Дінтерсміта та ін. Тобто завершивши цей курс і одержавши сертифікат, я не завершила вивчення питання критичного мислення в освіті, а лише розпалила своє прагнення до пізнання. Можу сміливо рекомендувати лекції цього автора та інші курси на платформі Prometheus.

 

Надзвичайно корисно було дізнатися про науково підтверджений «ефект Пігмаліона» серед здобувачів освіти. Не менш цікавим виявився досвід, що його отримали науковці, які випадково застосували цей метод навпаки. Як казав Ґете: «Сприймай людину такою, якою вона є, і вона такою залишатиметься. Сприймай людину такою, якою вона може й має бути, – вона стане такою, якою може і має бути». Тож вірмо в наших студентів, вірмо в себе та Господа Бога і його опіку над нами.


 О.М.Яремчук, викладач обліково-фінансових дисциплін

: