Search

Література у сучасному світі

Література у сучасному світі

Сучасний світ широко змінюється. За допомогою Інтернету інформація може бути доставлена в будь-яку точку Землі за секунду. Людям стало легше жити в технологічному цифровому світі. Розумні машини допомагають їм виконувати найскладнішу роботу, а пошук інформації, на який раніше вони витрачали багато часу, стає зручнішим.

Однак сучасний світ наповнений складними суспільними викликами та небезпечними ризиками. Ми є свідками загострення глобальних проблем, що охопили різні країни та континенти. І в ІІІ тисячолітті залишаються актуальними питання війни та бідності, збереження миру та екології. Навіть сидячи біля комп'ютера вдома, ми не можемо почуватися у безпеці, оскільки на нас впливають не тільки реальні люди та події, а й віртуальні світи та соціальні мережі.

Майбутнє нації залежить від змісту цінностей, які закладаються у свідомості молодих людей, і від того, якою мірою свідомість стане основою їхнього життя. Тому викладачі циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін та весь педколектив турбує те, що в проекті Державного стандарту базової середньої освіти мовно-літературна галузь спрямовується на вивчення мов. Літературний компонент у ній становить не більше, як 10 %, що значно збіднить духовний простір студентів і призведе до примітивізації середньої освіти, а відтак і до примітивного виховання особистості.

З червня 2019 р. громадськість направила 7 відкритих колективних звернень, сотні пропозицій, зауважень. Але вони фактично не були враховані розробниками. Відсутнє саме поняття «художня література» (українська і зарубіжна). Його замінено на оригінальна і перекладна література, що мають зовсім інші значення, а відповідно виключають українську та зарубіжну літератури з системи середньої освіти.

Отже, у проекті Державного стандарту базової середньої освіти фактично закладено знищення української та зарубіжної літератури, які відіграють велику роль у формуванні світогляду, моралі, ціннісних орієнтацій юного покоління.

Вивчаючи дистанційно зарубіжну та українську літератури, викладачі, студенти нашого коледжу використовують різноманітні онлайн-платформи www.1000z.com.ua : Audio-text (аудіохрестоматія), Express-lessons (експрес-уроки), Art-Gallery (мистецька галерея), Video-text(відеохрестоматія). Переглядаємо відео уроки Всеукраїнської школи онлайн, медіа сервісу https://megogo.net/ru/school фільми і телеканали он лайн.

 

Духовність, культурні цінності та національні пріоритети є запорукою розвитку нашої держави. Українська та світова культура, твори художньої літератури й мистецтва відкривають нам джерела цілющої краси, що здатна врятувати світ .

Сагайдак І.П., голова циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін

: