Search

Підготовка насіння до сівби – запорука якісного врожаю

Підготовка насіння до сівби – запорука якісного врожаю

Якісний насінневий матеріал дає змогу без додаткових енергетичних затрат (добрива, пестициди) забезпечити належний ріст рослин, знизити негативний вплив бур'янів, хвороб, шкідників і на цій основі підвищити врожайність культури і якість одержуваної продукції, поліпшити екологічний стан поля. Насіння характеризується сортовими, посівними і врожайними властивостями.

Основні посівні якості насіння характеризуються такими показниками, як чистота, вологість, енергія проростання, лабораторна схожість, маса 1000 насінин.

 

Студенти 3 курсу технологічного відділення на засіданні гуртка «Технологія виробництва продукції рослинництва», яке було проведене незадовго до початку карантину, визначали посівні якості насінневого матеріалу зернових та зернобобових культур (ярий ячмінь, кукурудза, соя). 

Тобто визначали засміченість (чистоту), енергію проростання та лабораторну схожість. Такі заняття дають можливість студентам закріпити теоретичний матеріал та практично навчитись методиці визначення посівних якостей насіння. Адже дані знання посприяють їм у майбутньому трудовому житті. 

Коропецький П.М. – викладач агрономічних дисциплін

: