Search

Агроном-професія почесна

Агроном-професія почесна

Як тепло пахне хліб!
Любов'ю трударів,
І радістю земною,
І сонцем, що всміхалося весною,
І щастям наших неповторних діб.
Духмяно пахне хліб.

Про хліб і працю хлібороба можна багато говорити. Незважаючи на нестабільну економічну й політичну ситуацію в країні, сільське господарство продовжує нарощувати свій потенціал на світовому аграрному ринку. І цій, як і будь-якій іншій галузі, потрібні фахівці. Одним з найважливіших спеціалістів у сфері сільського господарства є агроном. Уже декілька років експерти ринку праці зазначають, що спеціальності, які були популярні в минулі два десятиліття, поступово стають безперспективними. Ринок праці ними переповнений.  Натомість зараз агроном є однією з найбільш затребуваних професій. Завданнями агронома є застосування нових методів для підвищення врожайності, експериментування з новими культурами, які не вирощуються в тій чи іншій місцевості. І я хочу написати, про роботу агронома, бо знаю про неї не з чуток. У моїй родині, можна сказати, сформувалась династія агрономів. Моя бабуся, мама, тато, дядько, брат по професії - агрономи. Вони закінчували на той час Заліщицький сільськогосподарський технікум. Пізніше тато продовжив навчання в Київській сільськогосподарській академії (УСГА). Брат Ігор також закінчив Заліщицький коледж імені Є.Храпливого, і зараз навчається в НУБіП України. В далеких 90-их роках, мій дідусь вийшов з колгоспу і з бабусею заснували фермерське господарство «Воля», в якому було 15 га землі. І вся родина трудилася в полі.

Брат і тато зараз працюють агрономами. Тато працює в компанії «Контіненталь Фармерз Груп», а брат в агрокомпанії «Кернел».

Моя мрія також стати агрономом. Мені подобається ця робота! Люблю жнива, люблю їхати з татом чи братом в поле, допомагати їм, вони мені розповідають багато цікавого, того, що я не знаю, допомагають мені в підготовці до вступу до Заліщицького аграногоколеджу. Вони багато розповідали мені про викладачів цього закладу, і щиро вдячні їм за знання,які отримали. Зазвичай, агрономами стають за покликом серця. Якщо вже хтось занурився в цю роботу, то дуже рідко її покидає. На даний час,ця робота є прибутковою, добре оплачується, а це також важливо для життя. Бо кожна праця має приносити задоволення і фінансову стабільність. В цій професії також мають бути присутні творчість, неформальний підхід до справи, любов до результатів своєї роботи. Потрібно вміти не тільки брати від землі, а й віддавати.


 Дмитро Семенюк, учень 9 класу Королівської загальноосвітньої школи I – II ступенів

(матеріал наданий викладачем коледжу Сопівник Л.Й.)

: