Search

Покликання на все життя

Наші випускники-наша гордість

Покликання на все життя

Білик Антон Іванович

Роки навчання: 1954 – 1957.

Керівник ПОП «Іванівське» Теребовлянського району

Тернопільської області

 

Антон Іванович Білик народився у селі Гиньківці на Заліщанщині у селянській родині. Змалку знав ціну хліба і нелегкої праці. У далекому 1957 році, після закінчення Заліщицького плодоовочевого технікуму з дружиною Софією, приїхали молодими спеціалістами в Іванівку Теребовлянського району, так і зріднився з цим краєм, з його людьми, з полем. Працював спочатку агрономом, потім селяни довірили керувати місцевим колгоспом, а з 2000 року спільно організували ПОП «Іванівське». У трудовій Антона Івановича ось уже 42 роки – лише один запис.

Таких господарів, як Антон Білик, одиниці. Підприємство ніби приватне, та капіталів не збивають. Нині «Іванівське» обробляє 4,5 тисячі гектарів землі. Дотримуються обов'язкової сівозміни. Майже по півтори тисячі мають худоби і свиней.

– Зараз щодня продаємо вісім тонн молока. Можливо, тваринництво приносить і не такі великі прибутки, але це додаткові робочі місця для сільських людей, – каже Антон Іванович. І гарна зарплата. Нині у господарстві працює 230 людей. Кошти у ПОП «Іванівське» виплачують два рази на місяць. А складає середньомісячна платня на підприємстві 5600 гривень.

У повазі до людей, до праці виховували з дружиною і трьох доньок. З роками багато чого призабулося, інші часи, люди стали жити по-іншому, набагато краще.

Виросли їхні доньки. Ольга з Людою стали медиками. Галина здобула педагогічну освіту. Зараз разом із чоловіком, доктором філософських наук, відомим і на Тернопіллі журналістом — колишнім редактором молодіжної газети «Ровесник» Василем Теремком, живуть у Києві, займаються видавничою справою. Знайшли своє місце у житті і 6 внуків Антона Івановича. Тішать родину 5 правнуків.

І він точно знає: найбільше щастя у житті — то велика дружня сім'я. Миті, нехай і нечасті, коли усі, 25 найрідніших людей, збираються у батьківській оселі.

Антона Білика називають аграрієм-легендою краю. Він — повний кавалер ордена «За заслуги», має ще з добрий десяток орденів та медалей. Та його найвища нагорода — те, що вкладено руками і серцем у розвиток рідної Іванівки, сіл, де зараз орендують землю. Повага земляків, які довірили йому представляти їх в обласній раді теперішнього скликання. І які зараз знову довіряють йому відстоювати інтереси громади.

Відома своїми досягненнями агрофірма з Іванівки, яку очолює знатний майстер високих урожаїв — заслужений працівник сільського господарства, повний кавалер ордена «За заслуги», а віднедавна і кавалер ордена Ярослава Мудрого V ступеня Антон Іванович Білик, з року в рік добивається вагомих урожаїв.

Проте, у нього своя нагорода, не виміряна ні з чим — вранішнє поле, на якому лише сходить чи вже дзвенить добірним колоском пшениця. Запах хліба з першого зібраного урожаю. «Доброго ранку» на світанку від своїх односельців, які спішать до роботи, як і їх багаторічний незмінний керівник — Антон Іванович. Просто є у цьому світі люди, як криниця — глибока і чиста. Які ніколи не торгують совістю, бо живуть за Божими і людськими заповідями.

Матеріал підготували: Г.Р.Глова, Н.В.Леоненко, М.Д.Олійник, С.Г.Руснак-викладачі коледжу

: