Search

Назустріч Медовому Спасу

Назустріч Медовому Спасу

Бджільництво – цікава та перспективна галузь

У краплі меду помістилось літо.

В ній запах липи,аромат акації,

В ній оберемок з лісу різноцвіту

І соняшників вишуканість Грація.

Сьогодні я Вас літом пригощаю

П'янким, солодким,трішки терпкуватим,

Слова любові в мед я підмішаю,

Аби могли ви ним посмакувати.

Ольга Дриль

Цей рік є особливим та складним для багатьох пасічників України та нашої Тернопільської області. Багато бджолиних сімей було втрачено через отруєння гербіцидами та засобами захисту рослин, які в багатьох випадках не завжди правильно використовувались товаровиробниками.

Дана проблема набула загальнодержавного значення. Пані Ірина Грузінська, керівник сектору «Сільське господарство» офісу ефективного регулювання BRDO наголошує в публікації «Маску на бджолу не одягнеш» (газ. «Сільський господар»№23 від 10 червня 2020р.): «…наразі закон України «Про бджільництво» та інші підзаконні акти не в змозі захистити пасічників від загибелі бджіл».

Так, за даними 2019 року, Україна входить у топ-5 головних країн – експортерів меду із часткою 5,7% від усіх світових запасів цього натурального солодкого продукту.

У коледжі протягом тривалого періоду діє навчально-виробнича пасіка, яка в першу чергу є базою для надання студентам додаткової робітничої професії «Бджоляр». Завдяки активній діяльності викладача Червінської О.Й. багато студентів коледжу, особливо агрономічного напрямку, з задоволенням та зацікавленістю освоюють дану професію.

Минулорічний випускник коледжу Володимир Іваненко, який одержав поряд із спеціальністю «Агрономія» і професію «Бджоляр», сьогодні успішно справляється з посадовими обов'язками пасічника навчально-виробничої пасіки Заліщицького коледжу. Це його перший медозбір.

У ці дні на навчально-дослідній пасіці кипить робота – пасічник Володимир Іваненко разом із представником бухгалтерії М.М. Шевчук проводить відкачування меду, а бджілки-трудівниці осушують відкачані соти і продовжують працювати над збиранням нектару, який у вулику перетвориться в чудовий продукт – мед.

Поєднання теоретичної підготовки та формування і закріплення практичних навиків є однією з важливих умов якісної підготовки майбутніх спеціалістів у фахових коледжах.

Хочеться вірити в те, що ми, пасічники та законодавці України, зможемо повернути принаймні третє місце у світі серед країн – експортерів меду.

А меду – як цілющого продукту, рекомендую покуштувати кожному, і в першу чергу студентам та викладачам нашого коледжу.

Володимир Глова

: