Search

Вічно живе Шевченкове слово

Вічно живе Шевченкове слово

Мабуть, нема в Україні такої людини, яка б не читала віршів Тараса Григоровича Шевченка. У кожного своє розуміння його творів. Але для всіх українців Шевченко є генієм, явищем великим і вічним в історії нашої держави.Для нашого народу — «Кобзар» не просто настільна книга. Це святі для нашої Батьківщини рядки, які не втратили свою актуальність навіть через десятки років після їх написання.

1 листопада 2020 року відбувся I етап мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Цього року він проходив незвично - у форматі онлайн. Мета конкурсу - вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

А з 2010 року, десятий рік поспіль ,проводиться Міжнародний мовно-літературного конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Конкурс започаткований, як щорічний загальнонаціональний захід, і добре відомий сьогодні не лише в Україні, а й за її межами. Кожного року він перетворюється на великий марафон, упродовж якого юнаки і дівчата змагаються за звання кращих знавців української мови і літератури.

Цьогоріч у ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» у I етапі XI міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка взяли участь 70 студентів I і II курсів (економічного та технологічного відділень)-шанувальників творчості Кобзаря. Молодь ще зі школи вивчає багатогранну творчість видатного українського митця.

Значна частина студентів зуміли розкрити теми творчих завдань:

«Тараса Шевченка розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе – свій час і Україну в ньому» (Іван Дзюба)-1 курс.

У своїх творах вони показали у публіцистичному стилі розуміння творчості Шевченка в контексті сучасних подій в Україні.

«Нині Україна самостверджується для себе і для світу під знаком Шевченка, під знаком Шевченка наш народ повертає собі національну самосвідомість і гідність. А Шевченків ідеал- Україна великої сім'ї, вольної, нової. Україна без зла.» (Іван Дзюба)-2 курс.

Студенти висловили своє розуміння творчості Шевченка,використавши приклади з суспільно-політичного життя та вивчених творів Кобзаря.

За рішенням журі Конкурсу, яке очолила Слободян О.П., кандидат педагогічних наук ,та за результатами I етапу визнано кращі роботи студентів 2курсу:Грицак Юліани (24 група) – 1 місце; Натуркач Світлани (25 -П група) -2 місце; Турчака Олександра (25-П група)–

3 місце;

студентів 1 курсу: Бортник Ангеліни (15 група)-1 місце;Бошкової Тетяни (14 група)-2 місце; Джумак Іванни (12 група)-3 місце. Переможці розпочали активну підготовку до участі у обласному конкурсі.

Заслуговують на увагу творчі роботи студентів 11,12, 22, 21,14,15,24,25 груп.

Вітаємо переможців та їх викладачів: Атаманчук Л.А., Гойман В.І., Сагайдак І.П., Юрійчук О.В. Подяка усім учасникам Конкурсу, поціновувачам Шевченкового слова. Упевнені, що кількість шанувальників рідного слова буде збільшуватися. Бажаємо вам і надалі сприяти піднесенню престижу української мови і літератури, підвищенню рівня загальномовної культури, любові до рідного краю, вшанування Великого Кобзаря – поета світового рівня.

    Юрійчук О.В.

викладач філологічних дисциплін

: