Search

Вчимося дистанційно - працюємо надійно

Вчимося дистанційно - працюємо надійно

Перший досвід організації дистанційного навчання у ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» започатковано навесні 2020 року. Ситуація зумовлена пандемією COVID-19 змусила всіх впровадити нові підходи до організації освітнього процесу. Літо і початок 2020-2021 н. р. пройшли під знаком інтенсивної підготовчої праці та адаптації новоприйнятих студентів і організації навчальної роботи студентів старших курсів. В ході настановчо - організаційних занять викладачі коледжу ознайомили студентів з усіма електронними ресурсами, які є джерелом інформації з навчальних дисциплін та надали їм посилання, веб-адреси цих ресурсів, пояснили шлях доступу з демонструванням практичного користування ними. Було узгоджено способи і засоби комунікування з кожним студентом в умовах дистанційного навчання.

Через епідеміологічну ситуацію в регіоні, вже з 15 жовтня ми перейшли на дистанційну форму навчання студентів. Заняття організовано відповідно до «Положення про організацію дистанційного навчання у ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України», розробленого згідно Постанов Кабінету Міністрів України, наказів ректора НУБіП України та рекомендацій МОіН України.

Для якісного проведення дистанційного навчання в коледжі створено освітній портал з використанням безкоштовного веб-сервісу Google Classroom на основі освітньої платформи G Supte for education. Тут розміщено і функціонує 297 навчальних курсів з різних дисциплін для студентів 7 спеціальностей, з яких ведеться підготовка фахівців в коледжі. Викладачі також використовують дистанційний портал LMS – MOODLE з доступом через веб-сайт коледжу, електронну бібліотеку коледжу, яка налічує більше 4 тисяч одиниць навчальної та методичної літератури, а також авторські сайти та блоги.

Розширюючи технічні можливості для проведення дистанційного навчання, дирекція коледжу виділила кошти для обладнання 18 навчальних кабінетів лабораторій аудіо-відео, мультимедійною технікою. З метою модернізації діючої комп'ютерної мережі інстальовано волоконно-оптичну лінію зв'язку по навчальному корпусі. Для розвитку Wi-Fi покриття у навчальному корпусі та прилеглій території коледжу було придбано, налаштовано та встановлено 3 бездротових точки доступу TP-LINK-WR841N та благодійно отримано від партнерської компанії «Аргоком» 16-канальний відеореєстратор.

Досвід роботи підтвердив, що більшість студентів успішно працює над оволодінням навчальним матеріалом. Чимало з них беруть також участь в конкурсах, олімпіадах та інших заходах освітньо-виховного спрямування в режимі он-лайн.

Свідченням тому є останні досягнення наших студентів. Так 77 студентів коледжу стали учасниками Всеукраїнської дистанційної олімпіади «Всеосвіта Осінь - 2020» та Всеукраїнської олімпіади «На Урок» (математика, фізика). 22 з них нагороджені дипломами І-ІІІ ступеня з математики (викладач Глова Г.Р.), 4 – з фізики (викладач Руснак С.Г.). У першому етапі XI міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, який проходив 1 листопада у форматі он-лайн взяли участь 70 студентів.

При організації дистанційного процесу навчальної взаємодії з студентами в коледжі використовувати різні інформаційні ресурси: GoogleDrive (https://drive.google.com); OneDrive від Microsoft (https://onedrive.live.com), освітні платформи, програми та додатки: https://classroom.google.com/; https://www.youtube.com/; join.naurok.ua; EdPro, mozaBook, mozaWeb та інші. Для підготовки до складання ДПА у формі ЗНО студенти проходять онлайн-курси з підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання. Викладачі проводять роботу над створенням власних дистанційних «навчальних лабораторій», де можна розмістити усі доступні начальні матеріали використовуючи інструментарій організації #eLab2020.

Впроваджено систему електронного документообігу завдяки якій викладачі можуть поповнювати матеріали електронної бази навчальних матеріалів через віддалений доступ до електронних ресурсів навчально-методичних матеріалів (FTP).

Безперебійне функціонування електронних ресурсів необхідних для забезпечення доступу студентів та викладачів до електронних інформаційних веб-ресурсів коледжу в коледжі здійснює група технічної підтримки (завідувач практичним навчанням Гірчак Ю.Л., завідувач лабораторією комп'ютеризації Червоняк А.М., інженер-електронік Озімінський О.Я.).

З метою здійснення моніторингу освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання створено робочу групу працівників навчальної частини «Наглядова комісія».

Засідання педагогічної ради - дистанційно

Робота колективу проходить в штатному режимі, відбуваються засідання педагогічної, методичної рад, циклових та атестаційної комісій. Тож пошук шляхів і методів удосконалення якості підготовки фахівців в умовах викликів сьогодення залишається актуальним напрямом діяльності коледжу.

Михайло Сопилюк, заступник

директора з навчальної роботи

: