Search

Нові умови та особливості організації навчальної роботи

Нові умови та особливості організації навчальної роботи

9-10 грудня 2020 р. під егідою Міністерства освіти і науки України та Державної установи «Науково-методичний     центр вищої та фахової передвищої освіти» відбувся науково-методичний семінар підвищення кваліфікації заступників директорів з навчальної роботи закладів фахової передвищої освіти. Про роботу НМЦ, як провайдера інноваційних технологій навчання, тенденції розвитку ФПВО та навчально-методичне забезпечення освітнього процесу інформували учасників семінару директор центру Тетяна Іщенко, заступники директора Микола Хоменко та Тетяна Дудник.

Особливу увагу нас, як учасників семінару, привернув виступ заступника директора департаменту – начальника відділу контролю за наданням фахової передвищої освіти департаменту контролю у сфері вищої, фахової передвищої освіти і освіти дорослих Державної служби якості освіти України Наталії Вітранюк про актуальні питання інспектування стану організації підготовки фахівців у закладах фахової передвищої освіти.

Конструктивні та актуальні для організації діяльності навчальної частини інформації, поради та нові форми роботи педагогічного колективу були презентовані провідними фахівцями НМЦ, науковцями та представниками закладів вищої та передвищої фахової освіти України. Зокрема рекомендації про інформаційно-ресурсне забезпечення освітнього процесу в умовах діджиталізації суспільства представила завідувачка лабораторії цифрових та медіатехнологій в освіті НМЦ Світлана Жуковська. Теоретичні аспекти інноваційної педагогічної діяльності - завідувачка лабораторії педагогічних інновацій НМЦ Ніна Лихогод. Особливості підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти - завідувачка науково-методичного кабінету безперервного професійного розвитку та освіти дорослих НМЦ Алла Чайковська, проєкти технічної допомоги ЄС та можливості участі у них коледжів України - завідувачка кабінету міжнародної діяльності Ольга Гетя.

 

Модератор семінару завідувач науково-методичного кабінету інженерно-технічної та технологічної освіти Володимир Шевченко дав рекомендації по організації практичної підготовки студентів з використанням сучасних технологій виробництва та техніки. Інтеграційні процеси технікумів і коледжів у системі вищої освіти в програмі семінару представляла заступник начальника навчального відділу НУБіП України Оксана Зазимко.

Гуманітарну складову програми семінару склали доповіді: доцента кафедри педагогіки НУБіП України Олега Єреська - «Формування здорового способу життя закладів ФПО засобами виховуючого навчання»; практичного психолога, психотерапевта за методом «Символдрама» Лілії Морської - «Ознаки емоційного вигорання та симптоми депресивного розладу»; методиста науково-методичного кабінету природничо-екологічної та математичної освіти Катерини Шишкіної - «Зміни клімату: виклики для людства»; завідувачки кабінетом навчально-методичної видавничої діяльності Ірини Сєрової - «Як писати правильно і красиво».

Актуальні питанні і практичний досвід роботи представили керівні працівники ЗФПВО. Директор ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України» Наталія Ільченко зупинилася на питаннях забезпечення якості освітньої діяльності через ефективне управління освітнім процесом. Проблемні питання медичної фахової передвищої освіти (актуальні для всіх закладів ФПВО) висвітлив директор Івано-Франківського базового медичного коледжу Володимир Стасюк. Форми дистанційної організації освітнього процесу та діджиталізацію освіти представила заступник директора з навчальної роботи Прилуцького агротехнічного коледжу Вікторія Дронь. Про планування освітнього процесу та формування педагогічного навантаження викладачів та контроль за його виконанням йшлося в презентаційному виступі заступника директора з навчальної роботи ВСП «Бобровицький фаховий коледж ім. О. Майнової НУБіП України» Юлії Петренко.

Матеріали семінару корисні перш за все для роботи в сучасних умовах. Звіряючи нашу діяльність з вимогами сучасності, з врахуванням кращого педагогічного досвіду, навчальна частина коледжу продовжує роботу над розвитком форм і методів організації освітнього процесу та удосконаленням професійної майстерності педагогів.

М. В. Сопилюк, заступник директора коледжу

з навчальної роботи

: